Anda MENGHIRUP Plastik Kad Kredit Setiap Minggu

Satu kajian baharu mengenal pasti bahagian saluran pernafasan kita yang tersumbat dengan mikroplastik apabila kita menyedut kira-kira 16.2 bit sejam. Itulah nilai mikroplastik kad kredit yang masuk ke dalam sistem pernafasan kita seminggu.

Kita juga makan dan minum zarah plastik ini, kerana mikroplastik kini berada di mana-mana, termasuk dalam urat kita. Ia ada dalam teh, air dan makanan, serta meningkat di udara. Kita tidak boleh mengelakkannya dan tidak memahami kesan kesihatannya.

“Buat pertama kalinya, pada 2022, kajian menemui mikroplastik jauh di dalam saluran pernafasan manusia, yang menimbulkan kebimbangan bahaya kesihatan pernafasan yang serius,” kata jurutera Universiti Teknologi Sydney Mohammad Islam.

Ia mendedahkan bahawa mikroplastik terbesar yang diuji (5.56 mikron) cenderung tersangkut di saluran pernafasan atas kita, kemungkinan besar di rongga hidung atau belakang tekak.

Walaupun mikroplastik jelas tidak toksik serta-merta, kebimbangan kekal mengenai kesan jangka panjang bahan pencemar kecil ini, terutamanya apabila ia terkumpul dalam diri kita.

Lebih-lebih lagi, plastik mempunyai kebolehan untuk menarik penumpang yang berpotensi berbahaya, termasuk bakteria tahan antibiotik, virus dan molekul toksik seperti kalis api dan ftalat.

“Berjuta-juta tan zarah mikroplastik ini ditemui dalam air, udara, dan tanah,” jelas Mohammad Islam.

“Pengeluaran mikroplastik global melonjak, dan ketumpatan mikroplastik di udara meningkat dengan ketara.”

Zarah-zarah kecil ini gugur daripada kemerosotan semua plastik yang kita kelilingi, daripada proses perindustrian besar kepada barangan pengguna. Salah satu sumber paling penting bagi zarah mikro ini ialah industri fesyen, dengan pengeluaran pakaian sintetik yang lebih murah yang semakin meningkat.

Sumber: Science Alert (19 Jun 2023)