Antipenuaan melalui MENGGERAKKAN DIRI

Anda boleh mengembalikan semula kecergasan dengan senaman yang tetap, kata saintis. Kemerosotan tulang, otot, kulit, saraf dan sel berkaitan usia boleh diperlahankan dengan senaman secara tetap. Dalam satu kajian, pesakit yang sudah pun mengalami penyakit arteri koronari mengurangkan risiko komplikasi jantung yang boleh membunuh sehingga 20-25% melalui senaman.

Anda boleh menua dengan selesa, kekal peka dan bersemangat sepanjang hayat dengan aktif secara fizikal. Kajian National Institute of Aging Amerika Syarikat berulang kali menunjukkan senaman secara tetap dan latihan kekuatan (senaman dengan berat) boleh memberi kesan besar kepada kadar penuaan manusia, dan mungkin mencegah hilang upaya dan penyakit yang sebelum ini dikatakan tidak dapat dielakkan disebabkan peningkatan usia.

Contohnya, latihan kekuatan memaksa otot mengecut, sintesis lebih banyak protein sebagai tindak balas dan meletakkan tisu otot baharu, dengan itu mencegah kehilangan otot yang berlaku dengan peningkatan usia.

Kajian menunjukkan bahawa jika senaman dimulakan lewat dalam kehidupan, ia masih boleh melambatkan kesan penuaan.

APA YANG DITUNJUKKAN OLEH KAJIAN

  • Tidak aktif secara FIZIKAL boleh mempercepatkan penuaan dan membawa kepada permulaan pembaziran otot yang cepat, daya tahan menurun dan kehilangan kelenturan dan imbangan (Penyelidik Universiti Texas, Behavioural Medicine).
  • Gaya hidup TIDAK AKTIF juga meningkatkan risiko patah tulang pinggul. Dalam satu kajian, wanita yang aktif kurang 4 jam sehari berisiko hampir dua kali ganda patah tulang pinggul berbanding rakan-rakan mereka yang lebih aktif.
  • BERSENAM 30 minit sehari membantu jantung, tulang dan minda untuk membantu jantung, tulang dan minda kekal sihat. Mereka yang bersenam secara tetap mengalami kira-kira 40% kurang kemerosotan mental seiring bertambahnya usia mereka berbanding mereka yang tidak aktif.
  • BERJALAN, angkat berat, latihan kelenturan dan senaman bentuk lain boleh membantu mereka yang berusia mengelakkan hilang upaya yang biasanya dikaitkan dengan penuaan – elakkan hilang upaya yang biasanya dikaitkan dengan penuaan dan membalikkan proses penuaan itu sendiri (Universiti Texas, penyelidik Amerika Syarikat).
  • Program berjalan bagi mereka yang berusia 70-an membalikkan 22 tahun kemerosotan keupayaan paru-paru dalam 22 minggu. Program berat 12 minggu lebih daripada dua kali ganda kekuatan otot kaki sesetengah wanita berusia 64 tahun dan lebih. Mereka yang bersenam dengan berjalan beberapa hari seminggu mengurangkan risiko hilang upaya mereka dan menambah baik kemampuan mereka untuk menaiki tangga, membongkok, menundukkan badan dan berlutut.
  • Secara KLINIKAL, mereka yang bersenam sepanjang hidup mereka dilihat lebih baik dari segi fizikal dalam mengendalikan aktiviti kehidupan harian ketika mereka menuju ke usia tua (Dr Chuck McCauley, Jabatan Kardiologi, Klinik Marshfield, Wisconsin, Amerika Syarikat).
  • LELAKI berusia lebih 60 tahun boleh menjadi 80% lebih kuat jika mereka mula melakukan latihan berat berintensiti tinggi. Warga emas boleh mendapat kekuatan pada kadar yang sama seperti lelaki pada usia 20-an (Universiti Ohio, Kajian Amerika Syarikat).
  • TIDAK TERLAMBAT untuk memulakannya: kajian menunjukkan apabila seseorang yang berusia 50 tahun tidak aktif mula bersenam selama 1 jam sehari 4-5 hari seminggu, keupayaan aerobik kembali kepada di mana ketika mereka berusia 20 tahun (“Staying Alive”, Australia’s The Age, 11 Mac 2004).

Daripada Senaman Sebagai Ubat oleh CAP. Boleh diperolehi di sini: