Apa sebenarnya yang diperlukan oleh rambut?

Walaupun mungkin aspek penjagaan rambut yang paling penting, mencuci biasa tidak semestinya diperlukan untuk kesihatan. Penjagaan rambut adalah lebih penting untuk imej diri dan tempat kita dalam masyarakat berbanding dengan kesejahteraan kita. (Gambar oleh Christophe Fouquin, Rea/Redux melalui National Geographic)

Penjagaan rambut bukan sama untuk semua. Kami meminta pakar dermatologi untuk menerangkan sains rambut dan perkara yang sebenarnya dilakukan oleh semua bahan syampu itu.

Penanda kecantikan, kebanggaan, kesihatan, malah kepercayaan politik, hari ini rambut menjadi tumpuan utama dalam pembentukan identiti, dan ia sentiasa menjadi sebahagian daripada perkara yang menjadikan kita manusia.

Nenek moyang kita yang terawal dilitupi rambut dari kepala hingga kaki. Ia penting untuk mengawal suhu tubuh dan melindungi kulit daripada pendedahan matahari. Rambut kulit kepala mungkin menyediakan pelapik penting untuk tengkorak, kata Brett King, Profesor Madya Dermatologi di Universiti Yale.

Walau bagaimanapun, dari semasa ke semasa manusia berkembang menjadi kurang tumbuh rambut pada anggota dan tubuh. Walaupun sesetengah rambut tubuh berfungsi dengan fungsi kesihatan yang penting iaitu rambut pada hidung melindungi daripada bakteria masuk ke dalam saluran pernafasan dan rambut yang paling menonjol ialah pada kulit kepala adalah terutamanya estetik.

“Pada masa ini, cara kita menggunakan rambut, ia benar-benar satu bentuk ekspresi diri dan pengupayaan,” kata Loren Krueger, Penolong Profesor Dermatologi di Universiti Emory.

Ia juga merupakan salah satu fungsi pertama yang rosak apabila kesihatan merosot. Pesakit kanser yang menjalani kemoterapi kehilangan rambut mereka dengan cepat kerana rawatan menyasarkan sel yang sedang membesar.

“Sekiranya anda kekurangan nutrisi atau kehilangan banyak berat badan kerana sakit, rambut adalah salah satu perkara pertama sekali yang ditutup,” kata George Cotsarelis, Ketua Jabatan Dermatologi di Universiti Pennsylvania.

Penjagaan rambut adalah industri yang berkembang pesat, bernilai berbilion-bilion. Walaupun banyak produk memasarkannya sebagai menggalakkan pertumbuhan rambut, sukar untuk mengetahui apa yang sebenarnya diperlukan oleh rambut. Pakar menerangkan sains di sebalik rambut dan perkara yang perlu dipertimbangkan oleh pengguna semasa membeli produk rambut.

Sains rambut

Rambut terdiri daripada batang, bahagian yang kelihatan, dan akar, yang bersambung dengan kulit. Akarnya dikelilingi oleh sarung yang dipanggil folikel rambut di bawah kulit, yang menggalakkan pertumbuhan rambut.

Rambut kulit kepala melalui tiga fasa: fasa pertumbuhan (sebahagian besar hayatnya), fasa peralihan, dan fasa terakhir, apabila ia gugur.

“Untuk menumbuhkan rambut, kita perlu kehilangan rambut,” jelas Shilpi Kheterpal, Penolong Profesor Dermatologi di Klinik Cleveland.

Terdapat corak keriting yang berbeza, keliangan dan ketebalan rambut. Rambut kulit kepala berbeza antara seorang dengan seorang, dengan genetik, terutamanya etnik, memainkan peranan utama dalam ciri-cirinya.

Idea rambut yang sihat agak rumit dan tidak mudah untuk ditentukan. Oma Agbai, Profesor Madya Klinikal Dermatologi di Fakulti Perubatan Davis, Universiti California melihat ketebalan, panjang, bersinar dan kekuatan sebagai tanda rambut yang sihat. Selain keguguran yang berlebihan, tanda kesihatan rambut yang tidak baik boleh termasuk rambut yang kelihatan nipis dengan kulit kepala yang kelihatan, rambut kusam dan rambut rosak dengan hujung bercabang.

Dengan usia, folikel menghasilkan kurang melanin, menjadikan rambut lebih ringan sehingga ia menjadi putih. Keguguran rambut meningkat dan pertumbuhan perlahan, dan helaian menjadi lebih nipis. Dengan peningkatan kerapuhan, rambut boleh menjadi lebih sensitif kepada faktor persekitaran seperti angin, cahaya UV, kelembapan dan bahan kimia tertentu.

Menurut Agbai, memakai gaya rambut yang ditarik ketat boleh menyebabkan kerosakan pada folikel rambut yang membawa kepada bentuk keguguran rambut yang dipanggil alopecia cengkaman. Pewarnaan rambut yang berlebihan untuk mencerahkan warna boleh menyebabkan kerosakan pada batang rambut yang membawa kepada kekusaman, peningkatan kerapuhan rambut, dan pecah.

Apa sebenarnya yang diperlukan oleh rambut?

Ia mungkin mengejutkan untuk mengetahui bahawa tiada apa yang sebenarnya diperlukan untuk menjaga rambut, walaupun mencucinya seperti biasa adalah penting.

“Saya tidak semestinya berfikir bahawa anda perlu menganggapnya sebagai paling sedikit, lebih-lebih lagi ‘apa yang dilihat oleh masyarakat sebagai boleh diterima sekarang’,” kata Krueger. Mencuci dengan kerap “membolehkan anda mendapat kelembapan optimum dan penampilan yang diinginkan.”

Mencuci tidak hanya sekadar membersihkan. Ia membantu rambut menyingkirkan rambut mati yang boleh merangsang pertumbuhan baharu, kata Cotsarelis. Folikel melekat pada kelenjar sebum, yang menghasilkan minyak yang dipanggil sebum untuk menambah kelembapan pada rambut. Jika orang yang mempunyai rambut lurus tidak mencucinya dengan kerap, sebum boleh membina dan menarik kulat (biasanya daripada jenis Malassezia). Ini boleh menyebabkan keradangan dan berkemungkinan kelemumur.

Jika mengalami gatal-gatal, mengelupas, ruam di kulit kepala, Krueger berkata itu mungkin tanda anda mungkin perlu mencucinya dengan lebih kerap. Namun, terlalu banyak mencuci boleh mengeringkan rambut. “Ini semua mengenai keseimbangan,” kata Kheterpal. “Anda mahu memastikan bahawa anda membasuh rambut dan menjaganya tetapi tidak berlebihan.”

Orang yang menghasilkan kurang sebum boleh mengelakkannya dengan kurang mandi. Orang yang banyak berpeluh dan atau kerap bersenam perlu mencuci rambut dengan sewajarnya iaitu mandi selepas bersenam atau mengeluarkan peluh yang berlebihan.

Rambut hitam selalunya kering dan kasar, jadi ia tidak perlu dicuci sekerap rambut orang lain. Kheterpal secara amnya mengesyorkan barisan produk berasingan yang dirumus khusus untuk rambut Hitam, seperti Head & Shoulders Royal Oils. Ini dikenali sebagai cucian bersama, menggunakan perapi untuk mencuci rambut dan bukannya syampu untuk menambah kelembapan semula ke dalam rambut.

Berhati-hatilah, bahawa satu-satunya bahagian rambut yang “hidup” ialah folikel, bukan helainya. Ini bermakna melainkan rawatan adalah semasa, anda mungkin tidak akan melihat perubahan pada rambut.

Lihat pada label

Anda mungkin pernah mendengar bahawa bahan kimia tertentu yang sukar disebut harus dielakkan untuk digunakan pada rambut. Seperti kebanyakan pengesyoran profesional, ia bukan sama untuk semua.

Banyak syampu menggunakan natrium lauril sulfat, pembersih yang kuat. Walaupun orang yang mempunyai rambut halus mungkin mendapat manfaat daripada syampu sulfat, tanpanya rambut boleh kelihatan rata dan kusam, kekasaran boleh mengeringkan rambut. Syampu dengan natrium lauroyl sarcosinate dan sodium cocoyl glycinate boleh menjadi alternatif yang baik, lebih ringan, kata Agbai. Syampu bebas sulfat sesuai untuk mereka yang mempunyai rambut kerinting atau mereka yang mewarnakan rambut kerana sulfat menjadikan warna pudar lebih cepat.

Paraben kadangkala ditambah untuk membantu menghalang pertumbuhan bakteria dan kulat berbahaya. Ia biasanya ok untuk digunakan melainkan orang itu sensitif dan mempunyai alahan, kata Kheterpal. Begitu juga halnya dengan wangian, ia boleh jadi baik tetapi bagi sesetengah orang ia boleh mengganggu.

Agbai juga menyatakan supaya berhati-hati terhadap formaldehid, kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan dan juga diklasifikasikan sebagai karsinogen. Krueger menyatakan bahawa biotin, bahan tambahan produk rambut biasa, tidak begitu penting untuk kesihatan rambut dan boleh mengganggu ujian makmal.

Kebanyakan ramuan ini belum diuji dalam ujian klinikal kerana Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) tidak perlu meluluskan produk rambut bebas. Zink pyrithionine, yang terdapat dalam syampu kelemumur, adalah salah satu bahan yang terbukti mempunyai manfaat. Walaupun anda tidak mempunyai kelemumur, ia boleh mengurangkan keradangan mikroskopik dan menggalakkan pertumbuhan rambut, kata Kheterpal.

“Rambut adalah sangat peribadi,” Krueger menekankan. Anda mungkin boleh mendapatkan petunjuk mengenai perkara yang berkesan untuk rambut daripada ahli keluarga atau orang lain yang sama umur, etnik atau, tetapi akhirnya pakar mengatakan anda perlu mencuba untuk melihat kekerapan rambut memerlukan penjagaan dan produk yang sesuai untuk anda.

Sumber: National Geographic (22 Ogos 2023)