APA YANG ADA DALAM PINGGAN YANG SIHAT?

Apa yang ada untuk makan tengah hari pada hari ini? Makan tengah hari yang sihat dan seimbang perlu mempunyai kumpulan makanan ini: protein tanpa lemak, bijirin penuh, dan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Harvard Health mempunyai nasihat berikut untuk pinggan yang sihat:

> Separuh penuh pinggan perlu mengandungi buah-buahan dan sayur-sayuran. Utamakan yang pelbagai warna dan jenis. (Perhatikan bahawa untuk tujuan ini ialah kentang termasuk kentang goreng yang tidak dikira sebagai sayur-sayuran.)

> Satu perempat daripada pinggan hendaklah diisi dengan bijirin penuh dan lengkap. Barli, quinoa, oat dan beras perang adalah pilihan yang baik.

> Suku yang akhir pinggan perlu terdiri daripada sumber protein yang menyihatkan, seperti ikan, kekacang, kacang, biji benih, ayam dan telur. Daging tinggi lemak dan daging yang diproses atau diawet tidak muncul di sini. Daging merah dan keju juga perlu dihadkan.

> Anda perlu menggunakan minyak yang sihat seperti minyak zaitun dalam masakan, pada salad, dan sajian hidangan. Hadkan mentega.

> Minum cecair rendah atau tanpa kalori seperti air, kopi dan teh. Elakkan minuman manis. Hadkan susu kepada 1-2 hidangan sehari.