BAGAIMANA BAGUSNYA KAYU?

Gambar berdasarkan karya asal oleh Igor Kopelinsky, melalui majalah Anthropocene 

Jika ada satu mantera yang telah mengangkat gerakan alam sekitar sejak penubuhannya, pokok itu adalah baik. Baik untuk alam sekitar. Baik untuk biodiversiti dan pastinya baik untuk iklim. Pokok kekal sebagai salah satu cara yang paling boleh dipercayai untuk mengeluarkan karbon dioksida dari atmosfera dengan kira-kira 8 gigaton setahun menurut kajian pada 2023.

Sebuah kertas kerja yang baharu diterbitkan dalam Nature oleh Institut Sumber Dunia (WRI) badan bukan mengambil keuntungan bagi alam sekitar menyatakan bahawa penggunaan kayu menyumbang kira-kira 10% daripada pelepasan gas rumah hijau tahunan dunia. Itu lebih daripada semua kereta penumpang planet yang digabungkan. Dunia kini berada di landasan untuk mengambil 50% lebih banyak kayu menjelang 2050.

Kira-kira 40% kayu yang dimaksudkan untuk kayu dan kertas masih dibakar bagi sisa dan bukannya dijadikan produk yang berguna, sementara menambah baik teknik pembalakan di kawasan tropika boleh mengurangkan pelepasan pembalakan di sana sebanyak hampir separuh, menurut The Nature Conservancy.

Bolehkah ini menggoyahkan kepercayaan kita terhadap peranan kayu sebagai wira iklim? Seperti biasa, syaitan ada di dalam butirannya.

Kayu yang Buruk

1. Tiada perakaunan bagi sisa. Satu masalah yang ditunjukkan oleh penyelidik WRI ialah industri kayu sering gagal mengambil kira pelepasan karbon yang berkaitan dengan pengambilan kayu dengan betul. Ini termasuk membakar sisa balak dan pelet kayu untuk bahan api dan dahan dan akar yang reput yang melepaskan karbon ke udara apabila ia reput. “Intinya ialah anda mendapat banyak pelepasan yang datang dari pengambilan kayu, dan kami tidak memberi perhatian kepadanya,” Tim Searchinger, salah seorang pengarang kertas kerja itu, memberitahu Grist.

2. Jejak karbon yang sangat besar. Terdapat satu lagi helah perakaunan yang menentang kayu, kata Searchinger. Banyak skim pensijilan menganggap sebarang penggunaan kayu sebagai neutral karbon jika ia berasal dari hutan yang diuruskan secara “lestari”. Tetapi itu tidak begitu mudah untuk disematkan.

Takrifan popular pengurusan mampan ialah memadankan pengambilan tahunan dengan pertumbuhan pokok tahunan, pada asasnya mengekalkan saiz hutan yang tetap. Itu jelas lebih baik daripada memotong habis, tetapi ini tidak bermakna bahawa semua kayu yang ditebang semestinya neutral karbon.

“Apa yang terlepas,” kata Searchinger kepada Heatmap, “ialah jika anda tidak menebangnya, hutan akan tumbuh dan menyerap karbon. Anda menghalang pertumbuhan tambahan itu daripada berlaku.” Secara keseluruhan, penyelidik WRI mengira bahawa pengambilan kayu menjana antara 3.5 dan 4.2 gigaton karbon setiap tahun.

3. Banyak isu kayu. Dunia seni bina telah mengambil bahagian dalam projek kayu besar-besaran menggunakan panel kayu kejuruteraan dan rasuk di bangunan pencakar langit dan bukannya konkrit semburan karbon. Tetapi dalam satu lagi kertas kerja baru-baru ini, Searchinger menguraikan angka mengenai kesan dunia sebenar bertukar daripada konkrit kepada kayu.

Beliau berpendapat, untuk membuat anjakan itu pada skala global akan melibatkan sama ada menyerbu atau menggantikan pokok dari hutan semula jadi. Dalam kedua-dua kes, terdapat kos karbon yang tinggi. Jika hutan baharu itu hanya diuruskan seperti juga hutan hari ini, jisim kayu sebenarnya akan meningkatkan jejak karbon bagi projek pembinaan.

Kayu yang baik

1. Pendapat yang bercabang-cabang. Tidak begitu pantas, kata saintis hutan yang lain. Dalam cerita Heatmap, Austin Himes, ahli ekologi di Mississippi State University, mengatakan bahawa terdapat bukti yang baik bahawa mengalihkan kayu dan tumbuhan sebenarnya boleh menjadikan hutan yang tinggal lebih berdaya tahan dan membolehkannya menyedut lebih banyak karbon. Satu lagi hasil penipisan ialah mengurangkan risiko kebakaran hutan yang memusnahkan dengan meletakkan semua karbon itu dalam asap. Terdapat juga banyak kajian yang menyimpulkan bahawa struktur kayu besar dapat mengurangkan pelepasan karbon, mungkin sebanyak 25%.

2. Ukur dua kali, potong sekali. Satu perkara yang dipersetujui oleh semua saintis ialah kayu adalah sumber terbatas yang sepatutnya kita gunakan dengan lebih bijak dan cekap. Penyelesaian bermula di hutan itu sendiri. Kira-kira 40% kayu yang dimaksudkan untuk kayu dan kertas masih dibakar bagi sisa dan bukannya dijadikan produk yang berguna, sementara menambah baik teknik pembalakan di kawasan tropika boleh mengurangkan pelepasan pembalakan di sana sebanyak hampir separuh, menurut The Nature Conservancy. Pokok juga boleh ditanam bersama tanaman, mengurangkan air larian, menyederhanakan suhu ekstrem, dan meningkatkan hasil, semuanya sambil menyimpan karbon.

3. Pulpa, baca, ulang. Kayu adalah salah satu bahan yang paling boleh dikitar semula dalam alam semula jadi. Penyelidik Jerman mendapati bahawa kira-kira 25% kayu daripada bangunan yang dirombak boleh digunakan semula secara langsung, dan lebih kurang sama sekali lagi boleh diproses menjadi produk pembinaan yang inovatif seperti papan simen bulu kayu. Walaupun kertas sederhana mempunyai kehidupan jangka hayat ekonomi yang panjang: gentian kertas digunakan secara purata 2.4 kali di seluruh dunia dan lebih 6 kali di Amerika Syarikat (AS).

Perkara Yang Perlu Diperhatikan

1. Kayu yang ditanam di makmal. Bagaimana jika anda boleh menghasilkan lebih banyak kayu tanpa lebih banyak tanah? Penyelidik MIT telah menanam tisu tumbuhan seperti kayu di makmal tanpa sebarang tanah atau cahaya matahari. Penyelidikan lain melibatkan pembuatan bahan kayu komposit yang terus memerangkap karbon walaupun selepas pokok ditebang dan pokok penyuntingan gen untuk menghasilkan 40% lebih banyak pulpa.

2. Peraturan mengenai sama ada kayu benar-benar boleh diperbaharui. Pada awal tahun ini EU mengundi untuk terus membakar biojisim kayu untuk tenaga dalam perlumbaannya untuk menghapuskan arang batu secara berperingkat menjelang 2030. Itu meletakkannya di medan permainan dengan tenaga angin dan solar, membolehkan negara anggota untuk memberi subsidi. Kumpulan kempen perlindungan hutan yang berpangkalan di Brussels, Fern berkata, penyediaan subsidi adalah gila kerana ia bermakna “warga EU membayar syarikat tenaga untuk membakar hutan di tengah-tengah krisis iklim dan biodiversiti.” Beberapa wakil EU kini mendesak agar peraturan itu diubah suai atau dibatalkan.

3. Alternatif kayu. Tumbuhan lain boleh menyediakan bahan yang serupa dengan kayu, tanpa memerlukan banyak masa atau ruang. Buluh ialah tanaman yang berkembang pesat yang boleh mengasingkan banyak karbon sehektar setahun, kata Project Drawdown badan bukan mengembil keuntungan karbon, dan boleh dijadikan kertas, bahan binaan dan mungkin juga biobahan api cecair. Terdapat juga syarikat yang sudah pun menjual blok bangunan “hempcrete” berdaya tahan rendah karbon yang diperbuat daripada cannabis’s tamer cousin.

Sumber: Majalah Anthropocene (24 Julai 2023)