PISANG – SNEK SENAMAN YANG SEDAP

Gambar: Life Pad

Pisang kaya dengan nutrien seperti karbohidrat dan kalium, kedua-duanya penting untuk prestasi senaman dan pertumbuhan otot. Ia juga mudah dihadam dan boleh melambatkan penyerapan gula dalam aliran darah, menjadikan pisang sebagai makanan yang baik untuk dimakan sebelum bersenam. (Healthline)

Pisang juga bagus untuk pemulihan selepas bersenam. Glikogen (karbohidrat tersimpan) dalam hati dan otot anda dilepaskan untuk tenaga semasa bersenam perlu diisi semula selepas bersenam. Inilah sebabnya mengapa karbohidrat ringkas yang memberikan semburan tenaga yang singkat (terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran; juga dalam produk yang diproses seperti gula-gula, makanan yang dibakar dan minuman ringan yang semua itu sebaiknya dielakkan) disyorkan dalam masa 2 jam selepas anda bersenam.

Pisang ialah makanan semula jadi, mengandungi vitamin dan nutrien yang berguna, dan menyediakan kira-kira 30 gram karbohidrat untuk membantu menambah simpanan glikogen dan ini menjadikannya snek yang ideal selepas bersenam.

Malah, kajian pada 2018 mendapati pisang sama baiknya untuk menggantikan nutrien dan mencegah keradangan selepas bersenam seperti minuman sukan bergula.

Pisang juga biasanya dimakan bagi kekejangan otot. Selain kalium, ia juga mempunyai kalsium dan magnesium di mana kesemua 3 mineral ini membantu mengekalkan keseimbangan elektrolit yang penting untuk mengelakkan kekejangan otot.

Kajian 2012 mendapati buah itu mengandungi 18 metabolit unik yang muncul dalam darah atlet yang memakannya.