Bahan Kimia Toksik Tersembunyi dalam Tangkal Bertuah dan Azimat

Tahun Baharu Cina adalah masa apabila tangkal bertuah dan azimat amat dicari. Jika anda bercadang untuk membelinya, anda perlu diperingatkan terlebih dahulu: Ujian ke atas barangan itu di Filipina telah menemui plumbum dan kadmium toksik di dalamnya.

Ecowaste Coalition di Filipina baharu sahaja mengeluarkan amaran mengenai perkara itu. Bacalah siaran akhbar mereka di bawah ini untuk butiran lengkap.

………………………………………………………………………………………………………………………………………….

18 Januari 2023, Quezon City. Menjelang Tahun Baharu Cina, kumpulan pemerhati toksik EcoWaste Coalition di Filipina telah memberi amaran kepada pencari tuah daripada membeli tangkal dan azimat yang mengandungi bahan kimia kadmium dan plumbum yang amat berbahaya.

“Sesetengah tangkal dan azimat yang mendakwa dapat menarik atau meningkatkan ‘Sheng Chi’ (tenaga baik) dan menentang ‘Sha Chi’ (tenaga buruk) malangnya sarat dengan paras kadmium dan plumbum yang tinggi,” kata Aileen Lucero, Penyelaras Kebangsaan, EcoWaste Coalition .

“Bahan kimia ini sangat berbahaya dan diketahui memberi kesan negatif kepada kesihatan manusia dan alam sekitar,” katanya, “Oleh sebab itu kami mempersoalkan kehadirannya dalam tangkal dan azimat yang dipasarkan untuk meningkatkan kesihatan yang baik, kebahagiaan, umur panjang dan kemakmuran.”

Dalam pembelian untuk ujian yang dijalankan oleh EcoWaste Coalition menjelang sambutan Tahun Baharu Cina Arnab Air, 23 daripada 35 tangkal bertuah dan azimat yang dibeli daripada peruncit di Binondo dan Quiapo, Manila didapati mengandungi paras kadmium dan plumbum yang tinggi.

17 gelang dengan komponen logam yang diinspirasikan oleh arnab didapati mengandungi kadmium melebihi had 100 bahagian per juta (ppm) Kesatuan Eropah untuk kadmium dalam bahagian logam barang kemas dan barang kemas tiruan. Daripada 17 gelang ini, 11 mempunyai lebih 100,000 ppm kadmium, 5 mempunyai 19,690 – 78,200 ppm, dan 1 mempunyai 553 ppm.

6 produk lain didapati disalut dengan cat yang mengandungi plumbum melebihi had jumlah kandungan plumbum 90 ppm di bawah Perintah Kawalan Bahan Kimia bagi Sebatian Plumbum dan Plumbum yang dikeluarkan DENR.

Kadmium dan plumbum tergolong dalam 10 bahan kimia atau kumpulan bahan kimia yang menjadi kebimbangan kesihatan awam utama menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kadmium, menurut WHO, “memberi kesan toksik terhadap buah pinggang serta sistem rangka dan pernafasan (dan) diklasifikasikan sebagai karsinogen manusia,” manakala plumbum dianggap sebagai “toksik kumulatif yang menjejaskan pelbagai sistem badan, termasuk neurologi, hematologi, gastrousus, kardiovaskular, dan sistem buah pinggang”.

Antara barangan yang didapati dihiasi dengan cat plumbum melebihi 90 ppm ialah:

— Bagua “Yinyang” hitam dan putih dengan 26,720 ppm (kuning); 867 ppm (hitam), 487 ppm (hijau), dan 441 ppm (merah).

— Tangkal bertuah untuk melindungi pengguna daripada “San Sha” (atau “Tiga Pembunuhan,” iaitu masalah kewangan, kesihatan dan kerjaya) mempunyai 7,039 ppm (kuning) dan 2,066 ppm (hijau).

— Bagua dengan cermin dan 8 simbol tuah bertuah mempunyai 6,317 ppm (kuning) dan 873 ppm (hijau).

— Azimat “Tau Sui General Pi Shi” yang sepatutnya untuk melindungi orang tertentu yang tanda Zodiaknya menentang Tai Sui (Grand Duke) mempunyai 4,030 ppm (hijau).

— “Golden Dragon Lucky Coin” yang disyorkan sebagai hadiah yang baik untuk rakan dan saudara mara mempunyai 3,805 ppm (hijau).

— Bagua hitam dan merah dengan jumbai mempunyai 3,647 ppm (merah), 2,008 ppm (hijau) dan 291 ppm (hitam).

“Pengilang perlu melabelkan produk mereka dengan betul, termasuk memberikan amaran bahaya, untuk membantu pengguna membuat pilihan dengan dimaklumkan,” katanya. “Pengguna mempunyai hak sedia ada untuk dimaklumkan, termasuk hak untuk mengetahui mengenai bahan kimia dalam produk.”

Daripada tangkal dan azimat tanpa label yang mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya, EcoWaste Coalition mencadangkan resipi yang telah dicuba dan terbukti untuk kesihatan, kejayaan dan kebahagiaan yang baik adalah antaranya seperti gaya hidup sihat dan tidak toksik, kerja keras dan ketabahan, perhubungan yang penuh dengan kasih sayang dan penyayang, pandangan positif dalam kehidupan, doa dan perbuatan baik, dan penghormatan kepada bumi.