BERKEBUN JADIKAN ANDA CERGAS

Ingin kekalkan bentuk badan? Lupakan gim. Bergerak ke taman. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat, berkebun juga layak sebagai satu senaman. Selain memastikan anda sihat secara fizikal, berkebun juga menggalakkan pengenduran, mengurangkan tekanan dan meningkatkan kesihatan mental.

Berkebun menyediakan semua 3 jenis senaman: ketahanan, fleksibiliti, dan kekuatan. Ia mengekalkan mobiliti dan menggalakkan penggunaan semua kemahiran motor melalui berjalan, mencapai, membongkok, menggali, menanam benih dan mengambil keratan.

Sama ada anda merumput, menggali lubang, memangkas, menyapu, membalikkan tanah atau memotong rumput, berkebun boleh menjadi senaman yang hebat.

* Menyiram tumbuhan dengan penyiraman yang banyak memberikan senaman sederhana untuk lengan.
* Membuang rumput di halaman rumah anda juga berfungsi untuk otot kaki, bahagian tengah, lengan dan bahu.
* Menyapu daun dan mencakar tanah berfungsi pada seluruh bahagian atas badan anda, termasuk bahagian tengah, bisep dan trisep serta bahu anda.
* Memasukkan daun ke dalam beg sampah memberikan senaman yang baik untuk bahagian atas dan bawah badan anda.
* Memotong rumput dengan mesin pemotong rumput secara manual berfungsi bagi semua otot kaki utama anda, termasuk betis dan paha, serta lengan anda juga.

Berapa banyak kalori yang dibakar setiap jam?
* Memotong rumput dengan mesin pemotong yang ditolak: 250-350 kalori
* Menggali, menanam, membuang rumput: 200-400 kalori
* Menyapu dan membungkus daun: 350-450 kalori
* Mengangkat dan menolak kereta sorong: 450-550 kalori
* membuat landskap, menggerakkan batu, mengangkut dahan: 400-600 kalori

PETUA BERGUNA
1) Gunakan penggunting manual, gunting dan mesin pemotong bukannya alat yang dipasang pada saluran keluar. Contohnya, menggunakan pemotong rumput tolak tradisional,  memerlukan anda menggunakan kaki, kekuatan bahagian atas badan dan bahagian tengah.
2) Bergilir-gilir antara aktiviti seperti menyapu, memotong, membuang rumput, mencantas dan menggali. Jika anda mengalih sungkup, tukar tangan secara berkala.
3) Perhatikan kedudukan anda. Membongkok dan berpusing boleh menyebabkan kecederaan jika anda tidak berhati-hati. Jika anda mengangkat barang berat, bengkokkan pada lutut. Gunakan alatan tangan yang panjang untuk menyapu dan menyangkul bagi mengelakkan sakit belakang. Jika ada sesuatu yang menyakitkan, hentikan apa yang anda lakukan dan berehat.
4) Ambil air dengan kerap ketika berehat.