Berkongsi rahsia berusia 107 tahun untuk kehidupan yang panjang dan bahagia: Jangan tunggu impian menjadi kenyataan

Shirley Hodes, pada hari lahirnya yang ke-107. (Gambar: Trudy Galynker)

Budaya Amerika mendorong orang ramai untuk mengejar impian besar, menonjol, dan mencapai bintang. Itu boleh menjadikan kehidupan yang tipikal berasa kurang memberangsangkan atau bahkan seperti kegagalan.

Mengarut, kata Shirley Hodes, yang menyambut hari lahirnya yang ke-107 di kemudahan kediaman bebas di North Carolina. “Tidak semua orang impian mereka menjadi kenyataan,” katanya kepada CNBC Make It. Jika anda ingin bahagia dalam hidup, terutamanya apabila anda semakin tua, “anda perlu melihat perkara lain selain impian.”

Falsafah itu adalah tidak perlu berasa payah atau kalah. Sebaliknya, ini boleh bermaksud mengorientasikan semula diri anda ke arah mencari kegembiraan dalam perkara kecil, dalam perkara yang anda boleh kawal dan dalam menginginkan apa yang anda sudah ada.

“Anda perlu berpuas hati dengan siapa anda dan apa yang anda boleh jangkakan daripada diri anda. Cari perkara yang memuaskan,” kata Hodes.

Hodes mengakui memupuk minda kebahagiaan seperti ini memerlukan usaha. Tetapi kerja itu boleh membuahkan hasil: Kepositifan dikaitkan dengan kehidupan yang lebih lama dan lebih sihat. Berikut ialah panduan utama beliau bagi kekal bahagia apabila anda semakin tua.

Fikirkan diri sendiri sebagai bertuah

Hodes ialah seorang wanita kecil seperti burung yang buta di sisi undang-undang, pekak di sisi undang-undang dan bergerak perlahan. Tetapi matanya cerah kerana ingin tahu dan terima kasih kepada alat bantuan pendengaran, dia boleh berbual dengan penduduk lain di rumah persaraannya. Sesetengah daripada mereka adalah 20 tahun lebih muda daripada dia, namun tidak mempunyai tenaga.

Sisters Shirley Hodes dan Ruth Sweedler, sekitar tahun 1923. (Gambar: Courtesy Shirley Hodes)

Sebahagian daripada pemikirannya memerlukan kurang menumpukan kepada apa yang orang lain miliki dan lebih kepada aspek kehidupan yang dia rasa bersyukur. Ia menghalangnya daripada terbawa-bawa dalam cemburu atau kebencian, Hodes berkata: “Anda perlu menilai apa yang anda ada, dan betapa istimewanya ia dan betapa bertuahnya anda.”

Perkara-perkara kecil menggembirakannya setiap hari: Mendengar buku pada pita, berjalan dengan berhati-hati, filem lama di TV, sesudu ais krim selepas makan malam. Paling penting, keluarganya.

Dia berbual di telefon dengan seorang adiknya yang masih hidup, Ruth Sweedler yang berusia 103 tahun, dan dengan anak perempuannya, yang melawatnya beberapa kali dalam  seminggu. Gambar cucu dan cicitnya terpancar ke arahnya dari dinding.

Sebagai anak ketujuh daripada lapan beradik yang tinggal di dalam pangsapuri yang disewa milik keluarga imigran kelas pekerja, Hodes tidak mendapat banyak perkara yang dia inginkan, termasuk peluang untuk ke kolej. Bermula di sekolah menengah, dia terpaksa bekerja.

Suaranya penuh kerinduan apabila dia bercakap mengenai apa yang mungkin berlaku. Kemudian dia menoleh kembali untuk menghargainya.

Sudah tentu, dia tidak dapat menjadi wartawan atau guru, tetapi dia bekerja di sekolah selama 20 tahun, cukup untuk melayakkan dirinya untuk mendapat pencen. Benar, dia tidak dapat BA, tetapi dia terpaksa mengaudit kelas sebagai pesara dan mendapat pujian daripada Profesornya.

Dia, suami dan anak-anaknya mempunyai “wang yang mencukupi untuk hidup dengan wajar”, katanya. Dia mempunyai “perkara penting,” tambahnya dengan tegas, termasuk hubungan yang kukuh dan lebih banyak hari lahir daripada kebanyakan orang.

“Saya tidak mengharapkan kehidupan yang indah ini bertahan lebih lama,” kata Hodes. “Saya berada di tepi sekarang. Apa yang akan jadi akan jadi. Yang penting ialah menikmatinya dan menghargainya.”

Membingkai semula pemikiran negatif dan ‘tumpukan pada yang positif’

“Sesetengah orang hanya menumpukan pada perkara yang tidak sesuai dengan keinginan mereka,” kata Hodes. “Teruk sangat untuk hidup begitu. Anda perlu menumpukan perhatian kepada yang positif.”

Apabila Hodes mendapati dirinya melalui laluan mental yang tidak produktif, dia mengarahkan semula pemikirannya, seperti GPS dalaman. Dia mengingatkan dirinya sendiri bahawa “setiap orang mempunyai perkara yang tidak berhasil,” dan yang penting ialah daya tahan iaitu mampu menyesuaikan pemikiran dan impian anda.”

Shirley Hodes menggunakan pen dan dakwat untuk mengira umurnya berdasarkan tarikh lahirnya. (Gambar: Trudy Galynker)

Tokoh-tokoh yang pelbagai seperti bekas Presiden Barack Obama dan bekas sami Jay Shetty menyarankan agar kekal ceria dengan bercakap kembali kepada suara tidak puas hati atau iri hati di kepala anda. Bagi Shetty, kepositifan memerlukan melawan dorongan untuk membandingkan, mengadu dan mengkritik, yang disebutnya “kanser minda” di dalam bukunya pada 2020, “Think Like a Monk.”

Daripada menumpukan kepada kekecewaannya, Obama mengingatkan dirinya bahawa keadaan boleh menjadi lebih teruk, katanya baru-baru ini kepada pelawak Hasan Minhaj. “Saya cuba mengekalkan beberapa perspektif,” kata Obama. Itu membantu dia memupuk rasa syukur atas apa yang dia ada dan mengelakkan kenegatifan mengenai perkara yang tidak dia miliki.

Pendekatan ini bekesan bagi Hodes selama beberapa dekad.

“Kebanyakan orang mempunyai kekecewaan … [tetapi] saya mempunyai banyak perkara untuk disyukuri,” katanya. “Saya fikir saya akan mati dengan mengetahui dan menyedari betapa bertuahnya saya, bahawa saya mempunyai yang terbaik, yang benar-benar terbaik. Apabila saya memikirkan kehidupan saya dan keajaibannya, saya sangat bersyukur.”

Sumber: CNBC (21 September 2023)