SAYURAN CRUCIFEROUS LINDUNGI PARU-PARU DARIPADA KEROSAKAN VIRUS

Sayur-sayuran seperti brokoli dan kubis daun bukan sahaja wira diet untuk kandungan seratnya malah ia mungkin mempunyai kuasa tersembunyi yang membantu kita melawan jangkitan paru-paru, demikian menurut kajian yang diterbitkan pada 16 Ogos 2023 dalam jurnal Nature.

Para saintis menemui sebatian tertentu dalam sayur-sayuran ini yang bertindak sebagai isyarat rahsia bagi protein yang menjaga titik pertahanan penting dalam tubuh seperti usus dan paru-paru.

Apabila kita mengambil sayur-sayuran berdaun ini, kubis, kubis bunga, dan makanan cruciferous yang lain, ia menghantar arahan kepada protein yang dipanggil aryl hydrocarbon reseptor (AHR), yang terdapat dalam saluran darah paru-paru. Ini memastikan persekitaran yang sihat di kawasan paru-paru yang berfungsi sebagai penghalang penting antara sistem dalaman dan dunia luar.

AHR membantu menghalang penghalang paru-paru daripada bocor, menyebabkan kurang darah dalam ruang paru-paru. Tikus dengan aktiviti AHR yang dipertingkatkan juga menentang penurunan berat badan dan lebih mahir dalam menangkis kedua-dua jangkitan virus dan bakteria.

“Kajian ini penting kerana ia menunjukkan bagaimana sel-sel yang melapisi paru-paru melindungi daripada kerosakan berikutan jangkitan virus dan perlindungan daripada penyakit berjangkit bukanlah satu-satunya rizab sistem imun,” kata John Tregoning, PhD, pakar penyakit berjangkit di Imperial College London.

Selain brokoli dan kubis daun, sayur-sayuran cruciferous lain termasuk arugula, kubis cina, kubis Brussels, kubis, kubis bunga, chard, collard dan sayur sawi, lobak, lobak putih dan selada air.

Banyakkan makan sayur-sayuran ini untuk paru-paru yang lebih sihat.

– Disesuaikan daripada Web MD