BINA TABIAT BAIK UNTUK KEHIDUPAN YANG LEBIH SIHAT

Memupuk tabiat gaya hidup yang baik membantu dalam melindungi kesihatan. Beberapa tabiat harian yang baik perlu ada termasuklah senaman yang kerap, makan makanan yang sihat, minum air yang mencukupi, tidur dengan lena, mengelakkan tekanan, berhenti merokok dan mengehadkan alkohol.

“Banyak perubahan positif berlaku apabila anda memutuskan untuk menjaga kesihatan. Makanan yang sihat boleh melakukan keajaiban untuk otak manusia, daripada meningkatkan daya ingatan hinggalah kepada mengurangkan tekanan. Bersenam membuatkan anda berasa lebih gembira. Kesihatan mental anda akan berkembang dengan tidur yang lebih lena,” kata jurulatih kesihatan dan kecergasan holistik Kristen Jakobitz.

Tabiat yang baik untuk kesihatan mental: Luangkan masa di luar talian, jauhkan daripada Internet dan skrin. Tetapkan had masa dan jangan gunakan telefon anda selepas itu. Cabar diri anda dengan permainan, teka-teki, pengembaraan baharu atau mencuba sesuatu yang baharu (contohnya: belajar menari), semua aktiviti ini membuatkan fikiran anda lebih tajam. Atau cuba melakukan meditasi.

Tabiat gaya hidup yang baik memberikan banyak manfaat kesihatan seperti mencegah obesiti, penyakit jantung, strok, dan tekanan darah tinggi; meningkatkan mood dan mengurangkan tahap tekanan; meningkatkan tenaga; dan akhirnya menyumbang kepada kualiti hidup yang lebih baik.