Bunga api adalah mimpi ngeri bukan perayaan

Gambar: Unsplash/Mike Enerio

Semasa pelbagai perayaan yang disambut oleh pelbagai kaum di negara ini, haiwanlah yang paling terjejas oleh bunyi letupan bunga api dan mercun. Pertunjukan bunga api adalah satu sambutan perayaan bagi manusia, tetapi bunga api menakutkan haiwan pendamping dengan banyak anjing dan kucing melarikan diri dalam ketakutan daripada letupan yang memekakkan telinga. Banyak haiwan peliharaan akhirnya hilang atau menjadi mangsa kemalangan jalan raya. Kerosakan pendengaran yang tidak dapat dipulihkan boleh berpunca daripada pendedahan yang berpanjangan kepada alat letupan ini, terutamanya pada anjing apabila berdekatan dengan bunyi kuat.

Pelbagai tindak balas yang sering dilihat pada haiwan peliharaan rumah terdiri daripada menggeletar atau menggigil, mundar-mandir yang berterusan atau kegelisahan dan ketakutan yang membawa kepada keengganan untuk makanan dan kehilangan selera makan.

Selain daripada haiwan peliharaan yang jinak ini, haiwan di persekitaran bandar, di ladang dan terkurung di ruang lain sering terkesan oleh bunga api dan bahan letupan lain, yang tindak balasnya boleh menghasilkan percikan api, nyalaan api dan asap.

Kejadian baru-baru ini menyebabkan sepasang tupai meluru masuk ke dalam rumah seorang penduduk apabila tiba-tiba berlaku letupan mercun berhampirannya. Pemilik rumah terkejut dengan konfrontasi secara tiba-tiba itu tetapi membiarkan tupai melarikan diri tanpa cedera kerana ia tergesa-gesa untuk melarikan diri daripada letupan yang dahsyat, manakala tupai lain bersembunyi di bawah rak kayu yang besar.

Pertubuhan penyelamat hidupan liar mendakwa bahawa bunga api yang kuat dan mengejutkan boleh menyebabkan tekanan yang tinggi kepada burung dan haiwan lain, menyebabkan ia meninggalkan anak-anaknya. Ramai yang mungkin tidak tahu bagaimana untuk kembali ke sarangnya sebaik sahaja bunyi bising mereda menyebabkan anak-anaknya  tidak berdaya dan kelaparan.

Spesies yang berbeza terjejas secara berbeza oleh bunga api. Bahaya yang disebabkan kepada invertebrata dan vertebrata kecil oleh bunga api belum disiasat dengan teliti seperti yang dialami oleh haiwan peliharaan rumah dan haiwan lain yang lebih besar. Sebilangan besar haiwan kecil dan invertebrata dipengaruhi oleh bunyi letupan. Mercun dan letupan bunga api juga boleh menyebabkan ia tertekan dan membahayakan.

Selain haiwan, pertunjukan bunga api boleh memberi kesan negatif kepada manusia, terutamanya bayi, kerana ibu sering bergelut untuk menidurkan bayi mereka, hanya untuk dikejutkan oleh letupan kuat.

Adalah penting untuk mempertimbangkan bagaimana bunga api boleh menjejaskan kesihatan manusia serta kualiti udara. Sepertimana artikel yang diterbitkan oleh Persatuan Pernafasan Eropah (ERS), sulfur dan karbon adalah komponen semua piroteknik dan diperlukan untuk pembakarannya. Lebih-lebih lagi, beberapa bahan ditambah kepada bunga api semasa pembuatannya seperti kalium perklorat, arsenik, mangan, natrium oksalat, aluminium, serbuk habuk besi dan barium nitrat yang berfungsi sebagai warna tambahan, pengoksida dan penstabil. Sulfur dioksida, karbon dioksida, karbon monoksida, bahan zarah, bersama-sama dengan pelbagai garam logam seperti kadmium, mangan, dan aluminium adalah antara bahan pencemar udara yang terhasil apabila bunga api dinyalakan.

Konsensus dalam kalangan pakar adalah bahawa pencemaran udara bandar yang disebabkan oleh bunga api memberi kesan negatif yang ketara terhadap kualiti udara. Dr S Geminn Louis Apostol, Pakar kesihatan alam sekitar di Sekolah Perubatan dan Kesihatan Awam Ateneo, menasihatkan agar tidak menggunakan mercun dan bunga api secara berlebihan kerana sumbangannya kepada bahan pencemar udara. Bahan pencemar ini boleh memburukkan atau bahkan menyebabkan keadaan pernafasan seperti sinusitis, bronkitis, asma, laringitis, radang paru-paru, dan rinitis, terutamanya bagi individu yang menghidap asma dan penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD). Penduduk yang terdedah adalah seperti mereka yang mempunyai keadaan perubatan yang sedia ada, warga tua dan kanak-kanak amat berisiko.

Antara bahan pencemar yang dikeluarkan, karbon dioksida dan nitrogen oksida adalah gas rumah hijau yang ketara yang menyumbang kepada perubahan iklim dan pemanasan global. Oleh sebab itu, mengehadkan penggunaan bunga api bukan sahaja dapat meningkatkan kualiti udara tetapi juga mengurangkan kesan terhadap alam sekitar dan kesihatan awam. Pelaksanaan strategi untuk mengawal penggunaan bunga api, bertujuan untuk meningkatkan kualiti udara, berpotensi untuk mengurangkan kesan negatifnya terhadap kesihatan pernafasan manusia bagi individu yang terdedah kepadanya.

Selama bertahun-tahun, berlaku perdebatan sengit antara mereka yang begitu seronok bermain mercun dan mereka yang menentang pertunjukan bunga api. CAP melahirkan kebimbangan mengenai isu mercun dan bunga api yang menyalahi undang-undang selama ini dan dihalalkan pada tahun lalu. Manusia, haiwan dan alam sekitar semuanya akan mendapat manfaat daripada ketiadaan mercun dan bunga api yang beracun dan mencemarkan itu.

Memandangkan wang itu lebih baik digunakan bagi keperluan asas harian seperti makanan, orang ramai perlu berhati-hati dalam menimbang pilihan mereka sebelum membelanjakannya untuk piroteknik. Memahami kesannya adalah perlu dalam semua aspek, termasuk aspek ekonomi, kebajikan manusia dan haiwan. Lebih banyak pemikiran lebih lanjut perlu diberikan mengenai perkara ini.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat kepada Pengarang, 2 April 2024