KENAPA AIR SANGAT PENTING UNTUK KESIHATAN

Air membentuk kira-kira 60% daripada berat tubuh, dan hampir semua sistem utama tubuh bergantung kepada air untuk berfungsi dan terus hidup. Terdapat air dalam setiap sel badan, daripada otak hingga ke gigi.

Menurut Sistem Kesihatan Mayo Clinic, air memainkan peranan penting berikut dalam tubuh:

> Mengawal suhu badan

> Melembapkan tisu di mata, hidung dan mulut

> Melindungi organ dan tisu tubuh

> Membawa nutrien dan oksigen ke sel

> Melincirkan sendi

> Mengurangkan beban pada buah pinggang dan hati dengan membuang bahan buangan

> Melarutkan mineral dan nutrien untuk menjadikannya mudah diakses oleh tubuh

Tubuh kita kehilangan air melalui peluh, kencing, dan juga pernafasan. Kekurangan air adalah punca utama keletihan di siang hari dan boleh menjejaskan tubuh dalam pelbagai cara. Hanya 2% dehidrasi boleh merendahkan fungsi fizikal dan mental (contohnya: menyukarkan untuk tumpuan semasa membaca). Kehilangan 4% air, kapasiti untuk kerja otot berkurangan; kehilangan 6% boleh menyebabkan keletihan haba; hanya 8% kehilangan air boleh menyebabkan halusinasi.

Minum air adalah penting untuk memastikan tubuh berfungsi dengan baik dan berasa sihat. Untuk mengekalkan keseimbangan air dalam tubuh, minum cecair sepanjang hari. Makanan seperti sayur-sayuran berdaun, tembikai dan tomato juga mengandungi banyak air. Minum lebih banyak air selepas bersenam dan dalam cuaca panas. Pilih air kosong berbanding minuman bergula. Elakkan minuman diuretik (contohnya: kopi, teh dan minuman ringan) yang membuatkan anda lebih banyak membuang air kecil.