CAP : Bersama Kita Bergerak Ke Arah Thaipusam Bebas Polistirena

Pelajar sekolah pada sidang akhbar “Bersama kita bergerak ke arah Thaipusam Bebas Polistirena.”

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menyeru pihak pengurusan semua kuil di Malaysia yang menyambut perayaan Thaipusam supaya tidak menggunakan bekas makanan polistirena di persekitaran kuil mereka ketika menghidangkan makanan kepada para penganut.

Thaipusam disambut pada bulan Thai (yang jatuh antara Januari dan Februari) untuk Dewa Murugan di mana ia menarik kepada perhimpunan terbesar z,,,para penganut ke kuil kegemaran mereka.

Semasa Thaipusam, pelbagai pertubuhan amal menyediakan makanan percuma sebagai Anna Thanam.Kebanyakan mereka menggunakan bekas yang diperbuat daripada polistirena ketika menghidangkan makanan percuma ini. Pinggan dan cawan polistirena digunakan secara meluas untuk menghidangkan makanan dan minuman kepada para penganut dengan alasan lebih mudah untuk disediakan bagi menguruskan orang ramai. Disebabkan inilah maka banyak sampah polistirena yang dihasilkan setiap tahun.

Penggunaan bekas polistirena pakai buang inilah yang menghasilkan sejumlah besar sampah. Ramai yang tidak menyedari hakikat bahawa polistirena mengambil masa sekitar 500 tahun untuk mengurai dalam persekitaran.

Sebagai ganti polistirena, gunakan bekas dan pinggan kertas.

Pembungkusan polistirena biasanya mengandungi beberapa baki stirena kerana proses pembuatannya tidak 100% cekap. Bahan kimia ini boleh berpindah ke dalam makanan apabila ia dalam keadaan baharu dan apabila lama pula ia akan rosak akibat terdedah kepada haba, matahari atau haus. Akhirnya bahan kimia ini diserap pula oleh tubuh dan menimbulkan pelbagai masalah kesihatan.

Sampah polisterina ini apabila dibakar boleh mengeluarkan bahan kimia berbahaya yang sekali lagi menimbulkan ancaman kesihatan kepada pengguna.

Memandangkan Thaipusam adalah perayaan keagamaan, adalah penting agar para penganut tidak terdedah kepada bahan kimia berbahaya ini. Dengan mengambil kira perkara ini, pihak pengurusan kuil perlu memastikan para penganut dihidangkan dengan makanan dan minuman dalam bekas terbiodegradasikan yang lebih selamat.

Para penganut juga boleh memainkan peranan dengan membawa bekas mereka sendiri untuk menerima makanan. Ini secara tidak langsung akan dapat mengurangkan jumlah sampah yang dihasilkan.

Pelajar sekolah katakan tidak kepada polistirena dan plastik guna sekali.

Sehubungan itu, CAP menggesa pihak pengurusan kuil supaya bertegas dengan para pemilik gerai dan mengenakan peraturan yang lebih ketat untuk mengelak pemilik kedai daripada menggunakan pembungkus polistirena atau beg plastik. Mereka yang didapati melanggar peraturan ini tidak seharusnya diberi peluang untuk mendirikan gerai mereka sendiri pada Thaipusam yang akan datang.

Marilah kita berusaha bersama-sama ke arah Thaipusam yang bebas daripada polistirena dan menggunakan festival ini sebagai platform untuk menyelamatkan dan memupuk kesedaran akan pentingnya untuk menjaga alam sekitar. Ini akan meninggalkan persekitaran yang lebih bersih dan selamat untuk anak-anak kita.

 

 

NV Subbarow
Pegawai Pendidikan
Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Kenyataan Akhbar, 31 Januari 2023