Merkuri Toksik dalam KRIM PEMUTIH KETIAK

Kumpulan pemerhati toksik Filipina EcoWaste Coalition mengeluarkan amaran mengenai 2 krim pemutih ketiak buatan Thailand yang didapati mengandungi merkuri.

Menurut saringan bahan kimia yang dijalankan oleh kumpulan itu, Snow White Armpit Whitening Underarm Cream dan 88 Total White Underarm Cream, yang dibeli oleh kumpulan itu dalam talian, mengandungi merkuri melebihi had jumlah surih 1 bahagian per juta (ppm) di bawah Arahan Kosmetik ASEAN (ACD) dan Konvensyen Minamata mengenai Merkuri.

Kedua-dua produk dikeluarkan pada November 2022 seperti yang ditunjukkan pada label, dan kedua-dua produk ini menarik pengguna dengan janji mengurangkan bau badan, sambil memberikan kesan pemutihan dan tona kulit yang licin.

“Seperti merkuri dalam sesetengah krim muka pemutih kulit dan antipenuaan, merkuri dalam krim ketiak boleh mendedahkan kesan kesihatan yang serius bukan sahaja kepada mereka yang menggunakannya secara langsung tetapi juga kepada keluarga mereka, terutamanya kanak-kanak kecil, yang mungkin terhidu wap merkuri daripada produk tercemar atau terdedah dengan menggunakan tuala dan barangan lain yang dicemari merkuri,” kata Aileen Lucero, Penyelaras Kebangsaan, EcoWaste Coalition.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), pendedahan kepada merkuri tak organik dalam produk pencerah kulit boleh mengakibatkan kerosakan buah pinggang, ruam kulit, perubahan warna dan parut, mengurangkan daya tahan kulit terhadap jangkitan bakteria dan kulat, serta kebimbangan, kemurungan, psikosis dan neuropati periferal.

EcoWaste Coalition menggesa pengeluar kosmetik untuk mematuhi ACD dan Konvensyen Minamata 2020 untuk menghapuskan kosmetik yang ditambah merkuri seperti produk pencerah kulit dengan kandungan merkuri melebihi 1 ppm.

Kumpulan itu juga menggesa pengawal selia kosmetik untuk mengukuhkan pematuhan dan strategi penguatkuasaan untuk menyingkirkannya daripada pasaran, termasuk platform beli-belah dalam talian, produk pencerah kulit yang tercemar dengan merkuri dan bahan berbahaya lain.

Pengguna dinasihatkan untuk menolak pemutih kimia dan belajar meninggalkan penetapan dengan kulit putih. Raikan dan cintai warna kulit semula jadi anda. Kecantikan sebenar tidak ditentukan oleh warna kulit anda.