CARA MAKAN TOMATO YANG LEBIH SIHAT

Tomato penuh dengan nutrien yang sihat. Ia merupakan sumber kalium dan Vitamin C yang hebat dan merupakan makanan yang menghidratkan kerana kandungan lembapannya yang tinggi.

Tomato juga penuh dengan antioksidan dan fitokimia yang menggalakkan kesihatan termasuk beberapa bentuk vitamin A yang bermanfaat seperti lutein, zeaxanthin, dan likopena.

Tomato adalah salah satu sumber likopena terbaik yang membantu mengurangkan keradangan dan bermanfaat untuk keadaan yang berkaitan dengan tekanan oksidatif yang boleh membawa kepada pelbagai keadaan kesihatan dan penyakit (contohnya: diabetes, penyakit jantung, Parkinson, Alzheimer, dan lain-lain).

Likopena juga nampaknya mempunyai ciri antikanser yang kuat terutamanya dalam kajian dengan lelaki dan kanser prostat. Likopena mungkin merupakan antioksidan yang paling terkenal dalam tomato tetapi ia juga terdapat dalam makanan tumbuhan merah yang lain.

Berapa banyak likopena yang boleh ditemui dalam mana-mana tomato tertentu adalah  sesiapa sahaja boleh menekanya. Walau bagaimanapun, dalam satu kajian, jumlah likopena dilaporkan berkisar antara 2.5 hingga 200 mg/100g dalam tomato mentah – faktor 80. Tahap likopena secara langsung berkaitan dengan kematangan dan peningkatan pH (iaitu keasidan yang lebih rendah). Jadi lebih baik buahnya dirasai, mungkin lebih baik untuk anda.

Untuk meningkatkan penyerapan likopena daripada tomato, makanlah dengan sedikit lemak yang sihat. Likopena adalah karotenoid yang merupakan sebatian larut lemak. Oleh itu, memakannya bersama beberapa lemak boleh membantu meningkatkan ketersediaan biologi untuk tubuh. Budaya yang menghidangkan tomato dengan minyak zaitun atau avokado nampaknya perkara ini diketahui secara naluri.

Kajian memberitahu kita bahawa memanaskan tomato boleh meningkatkan jumlah likopena yang akan diserap oleh tubuh dengan memecahkan sel tumbuhan yang memerangkap likopena (menghaluskannya juga turut mempunyai kesan ini).

Sumber: “Are Tomatoes Good for You?”, Food Revolution Network (21 Mei 2021)

Baca lagi:
https://foodrevolution.org/blog/are-tomatoes-healthy/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=blog-engagement&utm_content=foodlists