MAKANAN SEBENAR TIDAK DIIKLANKAN

Pernahkah anda terfikir mengapa makanan yang diiklankan di papan iklan atau muncul dalam media sosial tidak pernah kelihatan sama dengan yang sebenar? Industri menggunakan teknik photoshop dan penyuntingan foto untuk menjadikan produk kelihatan lebih baik daripada yang sebenar.

Strategi pemasaran ini boleh memudaratkan kerana mereka selalunya tidak jujur ​​sepenuhnya dalam memberitahu pengguna terutamanya pengguna muda apa sebenarnya dalam makanan yang mereka makan.

Syarikat makanan membelanjakan berbilion dolar setahun untuk memasarkan produk mereka kepada golongan muda dan membuatkan mereka lebih mengidam.

Sama ada menatal melalui TikTok, menonton video YouTube atau rancangan TV kegemaran  anda mungkin melihat banyak iklan untuk makanan ringan.

Pakar berkata media sosial menjadikan pengiklanan makanan ringan lebih berkesan dan sukar dikesan di mana sebahagiannya kerana ia menjadikan pengguna harian menjadi “duta jenama”. Dengan menyukai dan berkongsi siaran makanan ringan, orang ramai akhirnya memasarkan jenama itu kepada pengikut yang sering tidak menyedari mereka melihat iklan.

Semua pengiklanan ini nampaknya berfungsi, menurut laporan Upfront, 4 Januari 2021. Menurut kajian yang diterbitkan oleh Persatuan Psikologi Amerika (APA), orang muda makan 45% lebih selepas menonton iklan makanan di TV, sama ada mereka berasa lapar atau tidak. Malah, penyelidik di Universiti Michigan juga mendapati bahawa iklan makanan segera merampas bahagian “ganjaran” otak remaja, menyebabkan mereka mengidamkan makanan yang tidak sihat.

Industri makanan juga menggunakan taktik seperti menjejak jejak digital anda, mendorong iklan di media sosial hanya apabila anda mungkin lapar, menawarkan harga yang lebih baik untuk bahagian yang lebih besar, dan juga menggunakan pembungkusan yang banyak hiasan dan menjolok mata untuk menjadikan makanan kelihatan lebih menarik. (Blog UNICEF Afrika Selatan)

Michael Pollan, Pengarang Amerika dan Profesor Kewartawanan di Universiti California, Berkeley mempunyai nasihat mudah ini: “Cukup jangan beli apa-apa makanan yang pernah anda lihat diiklankan. Penanam brokoli tidak mempunyai wang untuk belanjawan iklan. Jadi makanan sebenar tidak diiklankan.”