CAT “BEBAS PLUMBUM” DENGAN PARAS PLUMBUM YANG TINGGI

Ecowaste Coalition menemui plumbum toksik dalam produk cat ini yang kononnya bebas plumbum.

Para pengguna perlu berhati-hati. Cat “bebas plumbum” masih boleh mengandungi plumbum, kumpulan pemerhati toksik Filipina Ecowaste Coalition memberi amaran dalam kenyataan akhbarnya baru-baru ini.

Dalam ujian terbaharunya, kumpulan itu mengesan paras plumbum yang menyalahi undang-undang terhadap 7 warna jenama cat semburan yang diimport walaupun terdapat tanda “tanpa  Pb” pada tin (Pb ialah simbol plumbum daripada perkataan Latin, plumbum).

Versi baharu Cat Semburan Korona dari China ini mengandungi plumbum melebihi had undang-undang iaitu 90 bahagian per sejuta (bps).

Produk yang terlibat adalah Cat Semburan Korona baharu “Buatan China”, yang sebelum ini ditanda “Buatan Thailand”. Walaupun label dan pembungkusan produk telah berubah, cat yang baharu dibungkus semula itu yang dijual di Filipina masih didapati tidak mematuhi peraturan yang mengharamkan plumbum melebihi 90 bahagian per sejuta (bps) dalam semua cat, cat semburan dan cat aerosol.

Warna berikut bagi Cat Semburan Korona baharu buatan China didapati mengandungi plumbum melebihi had yang dibenarkan: kuning limau (100,000 bps), kuning (100,000 bps), oren (63,500 bps), hijau rumput (54,360 bps), merah isyarat (211 bps), ungu (169 bps), dan merah jambu mawar (124 bps).

Sebelum ini, Gabungan itu menemui Cat Semburan Korona lama dari Thailand ini yang tercemar dengan plumbum: kuning (64,800 bps), oren (50,900 bps), ungu (1,200 bps), merah isyarat (1,110 bps) dan merah jambu mawar (428 bps).

Cat Semburan Korona dalam pembungkusan baharu kekal tercemar dengan plumbum, bahan kimia toksik yang dilarang dalam pembuatan cat.

Cat Semburan Korona baharu buatan China, yang turut dijual dalam talian, dikeluarkan pada 2023 dan 2024 dan kini mempunyai logo produk yang lebih besar di hadapan dan mempunyai penutup atau tudung berwarna untuk membezakannya daripada yang lama, menurut pemerhatian kumpulan itu.

Cat Semburan Korona kuning buatan Thailand lama (kiri) berbanding produk baharu buatan China (kanan).

Cat Semburan Korona “Buatan Thailand” sebelum ini, dikeluarkan pada 2021, mempunyai logo produk yang lebih kecil di hadapan dan penutup atau tudung serba hitam tanpa mengira warna cat.

Tin itu berwarna hitam bagi kedua-dua Cat Semburan Korona yang lama dan baharu, di mana ia tertulis dengan beberapa maklumat produk dalam bahasa Inggeris, Jepun dan Thai.

Kromat plumbum (pigmen yang paling biasa digunakan dalam menghasilkan cat berasaskan plumbum) adalah bahan kimia berbahaya dan perlu disenaraikan seperti itu mengikut peruntukan Prosedur Persetujuan Termaklum Terdahulu (PIC) Konvensyen Rotterdam, menurut International Pollutants Elimination Network (IPEN).).

Menurut pakar, cat plumbum adalah salah satu sumber pendedahan plumbum yang paling meluas dalam kalangan kanak-kanak. Pendedahan plumbum boleh membahayakan kesihatan manusia malah jumlah yang kecil boleh merosakkan perkembangan neurologi kanak-kanak, menyebabkan masalah pembelajaran, IQ rendah dan masalah tingkah laku.

“Ia juga menyebabkan kemudaratan jangka panjang kepada orang dewasa, termasuk peningkatan risiko tekanan darah tinggi dan kerosakan buah pinggang. Pendedahan terhadap wanita hamil kepada tahap plumbum yang tinggi boleh menyebabkan keguguran, kematian bayi sewaktu lahir, kelahiran pramatang dan berat lahir yang rendah,” kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sambil menyatakan bahawa “tidak ada paras pendedahan yang dibenarkan kepada plumbum yang diketahui tanpa kesan berbahaya”.