DIET YANG BAIK MAKAN BERI

Beri (Berry) adalah antara makanan paling sihat yang boleh dimakan. Ia adalah antara sumber utama vitamin, mineral, dan nutrien melawan penyakit, dan ia boleh membantu mengurangkan risiko banyak keadaan berkaitan usia, demikian menurut pakar.

“Secara purata, orang yang makan lebih banyak beri nampaknya hidup sedikit lebih lama,” kata Eric Rimm, Profesor Epidemiologi dan Pemakanan di Sekolah Kesihatan Awam T.H. Chan Harvard, dalam artikel Washington Post pada 2 Ogos 2021. Beliau mencadangkan makan secawan beri segar sehari untuk mendapat manfaat kesihatan.

Artikel itu menyatakan bahawa buah beri membekalkan kalium, magnesium, Vitamin C dan K, serat, dan prebiotik iaitu karbohidrat yang membantu menggalakkan usus yang sihat. Kajian yang dikarang bersama oleh penyelidik Harvard Chan School itu mendapati bahawa makan beri biru boleh mengurangkan risiko diabetes Jenis 2; makan makanan yang tinggi  antosianin (kebanyakannya beri biru dan strawberi) boleh membantu orang ramai mengurangkan berat badan; dan pengambilan buah beri juga boleh mengurangkan risiko serangan jantung dan meningkatkan pembelajaran serta ingatan.

Beri beku memberikan manfaat kesihatan yang sama seperti yang segar, menurut Rimm. (Sumber: HSPH)

(Gambar melalui Organic Live Food)