Kawasan Air Terjun Bayan Lepas Dicemari Sampah Sarap : CAP

Sampah dan botol minuman terapung di dalam kolam air terjun.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kerajaan Pulau Pinang dan Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) menjalankan siasatan dan mengambil tindakan segera bagi mengatasi masalah pencemaran sampah sarap di kawasan Air Terjun Bayan Lepas di sini.

Pokok yang tumbang merintangi kolam air terjun.

Dalam tinjauan yang dibuat CAP mendapati bahan buangan seperti sisa plastik, kertas, tilam dan bantal buruk, lampin bayi, sisa makanan, perabut rosak, tin kosong, botol minuman dan lain-lain bersepah di kawasan itu termasuk terapung dan terdampar didalam kolam air terjun tersebut.

Selain itu, terdapat pokok tumbang dan daun kering yang tidak dibersihkan, jambatan dan bangku telah rosak tidak dibaiki, serta jalan masuk ke kawasan itu sempit dan dipenuhi semak samun.

Jambatan yang rosak di kolam air terjun Bayan Lepas.

CAP kesal walau pun masalah ini sudah lama berlaku tetapi tidak ada tindakan berkesan yang diambil oleh pihak berkenaan bagi mengatasinya menyebabkan keadaan pencemaran di sini menjadi bertambah serius dan menjijikkan.

Sampah sarap bersepah berhampiran kawasan air terjun Bayan Lepas.

CAP difahamkan, tindakan penghuni rumah pangsa berhampiran membuang berbagai jenis bahan buangan di kawasan ini menjadi punca utama kejadian tersebut berlaku. Selain mencemarkan alam sekitar, masalah ini juga boleh mencetuskan wabak penyakit kepada orang ramai.

Ketika hujan sampah yang dibuang di kawasan ini masuk ke dalam kolam air terjun, parit, sungai dan terus ke laut. Jika keadaan ini berterusan, pengaliran air akan tersekat dan banjir kilat boleh berlaku pada masa akan datang dan mengancam kehidupan penduduk-penduduk di negeri ini.

CAP juga menggesa Pejabat Daerah Barat Daya, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) dan Jabatan Alam Sekitar (JAS) turut melaksanakan tanggungjawab demi menjaga alam sekitar, kebersihan tempat beriadah dan mengekalkan keindahan alam semulajadi kawasan tersebut serta sumber air bersih untuk para pengunjung mandi manda.

Papan tanda Air Terjun Bayan Lepas.
Jalan masuk ke Air Terjun Bayan Lepas turut dicemari sampah.

CAP berharap bahan buangan di sini dibersihkan segera, kemudahan asas untuk para pengunjung dibina dengan sempurna dan tindakan undang-undang oleh pihak berkuasa dilaksanakan dengan tegas ke atas mereka yang melakukan pencemaran alam sekitar di kawasan ini.

 

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Media, 6 Februari 2024