Gesaan bagi Rang Undang-undang antimerokok semakin kuat

Penyokong RUU: (Dari kiri) Muhammad Sha’ani, NV Subbarow and Wan Ahmad Fayshal.

Gesaan supaya mempercepatkan Rang Undang-undang antimerokok semakin meningkat berikutan trend peningkatan remaja yang menghisap vape.

Setiausaha Agung Majlis Kawalan Tembakau Malaysia, Muhammad Sha’ani Abdullah berkata peranti vape terlalu mudah untuk digunakan oleh orang ramai dan meminta ia ditangani segera dengan meluluskan Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023.

“Menggunakan peranti vape adalah sangat mudah untuk menelan sebarang bahan penyedut. Memandangkan pada masa ini tiada rangka kerja undang-undang untuk menangani peranti berbahaya ini, adalah amat mendesak untuk peranti ini diharamkan seperti yang disyorkan oleh kementerian di bawah undang-undang antimerokok,” katanya ketika dihubungi.

Pada 20 November, The Star melaporkan enam pelajar di sebuah sekolah menengah di Selangor baru-baru ini didapati muntah oleh seorang guru selepas menyedut vape dengan “perasa luar biasa” yang dikongsi sesama mereka.

Dilaporkan juga terdapat peningkatan bilangan pelajar yang ditangkap menggunakan vape atau e-rokok.

Rang undang-undang itu termasuk peruntukan untuk apa yang dikenali secara meluas sebagai Generasi Penamat (GEG).

Di bawah GEG, individu yang dilahirkan pada 1 Januari 2007 dan selepasnya dilarang merokok atau membeli rokok atau produk tembakau lain, termasuk vape.

Pegawai Pendidikan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), NV Subbarow berkata undang-undang antimerokok perlu digubal secepat mungkin untuk melindungi generasi akan datang daripada bahaya rokok dan menghisap vape.

“Kita memerlukan undang-undang antimerokok untuk melindungi kanak-kanak. Pada masa yang sama, terdapat juga bukan perokok yang inginkan udara bersih. Mereka mahu melindungi diri dan ahli keluarga, termasuk kanak-kanak. Akta itu mungkin mengurangkan bilangan perokok atau pengguna e-rokok,” katanya ketika dihubungi.

Presiden Malaysia Society for Harm Reduction, Dr Sharifa Ezat Wan Puteh bersetuju, berkata undang-undang itu akan menamatkan ketagihan tembakau dalam kalangan generasi akan datang.

“Kita memerlukan undang-undang ini dengan cepat supaya kita dapat menamatkan ketagihan tembakau yang membawa kepada banyak kesan berbahaya,” katanya.

Walaupun pengharaman rokok bagi mereka yang lahir selepas 2007 dipuji, Prof Sharifa berkata ia tidak akan menghasilkan perubahan positif serta-merta. Beliau menambah bahawa pelaksanaan Akta tanpa peraturan yang komprehensif juga berpotensi mendorong lebih ramai orang beralih ke pasaran gelap, terutamanya golongan muda.

“Mengharamkan produk merokok secara tiba-tiba, termasuk menghisap vape, tidak praktikal. Sebaiknya ada alternatif. Jika tidak, mereka akan beralih ke pasaran gelap.

“Dengan itu, produk vape juga perlu dikawal selia dengan segera. Akhirnya, pada masa akan datang, kita boleh mengkaji pengharaman vape sepenuhnya,” katanya, yang juga pakar kesihatan awam.

Mengenai membendung pasaran gelap, beliau berkata pihak berkuasa perlu meningkatkan penguatkuasaannya bagi mengelak orang ramai beralih kepada perdagangan haram itu.

Prof Sharifa berkata rokok seludup yang dibeli dari pasaran gelap lebih memudaratkan kerana produk tersebut tidak mengikut peraturan yang ditetapkan.

Beliau menambah dengan mengawal selia produk vape sebagai alternatif, kerajaan akan dapat mengawal bahan-bahan dalam cecair vape dengan betul.

“Sesetengah cecair vape di pasaran mengandungi bahan tidak terkawal yang berpotensi menyebabkan Kecederaan Paru-paru Berkaitan Penggunaan Vape (Evali) atau e-rokok.

“Dengan mengawal selia vape, kita boleh mengawal apa yang tidak sepatutnya ada dalam produk. Sama seperti di United Kingdom di mana vape dikawal selia,” tambahnya.

Di Dewan Rakyat, Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh berkata vape dan e-rokok mestilah dikawal segera melalui peraturan akan datang.

Yeoh berkata pihak kementerian telah mewartakan kompleks di bawah bidang kuasanya sebagai bebas asap rokok, merujuk kepada sekatan menghisap rokok dan vape.

“Ini adalah mengambil kira undang-undang kawalan tembakau lain yang sedia ada, yang menyatakan bahawa merokok adalah dilarang di stadium dan kawasan sukan,” katanya semasa ucapan penggulungan kementeriannya di peringkat jawatankuasa semalam.

Pada sidang media kemudiannya, Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayshal mencadangkan Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023 diluluskan.

Beliau berkata isu menghisap vape “menjadi lebih bermasalah” apabila nikotin dikecualikan daripada senarai racun awal tahun ini.

“Menteri Kesihatan berkata bacaan kedua Rang Undang-undang itu akan dibentangkan sebelum persidangan ini berakhir. Kita harap ia benar-benar akan dibentangkan,” katanya.

Sumber: The Star (22 November 2023)