HENTIKAN JUALAN PRODUK BERASASKAN TALKUM

Dengan pemberhentian secara sukarela penjualan bedak bayi berasaskan talkum di seluruh dunia oleh Johnson & Johnson pada 2023, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Kesihatan supaya mengharamkan bedak bayi berasaskan talkum import yang lain dan yang dikeluarkan oleh pengeluar tempatan.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) perlu melaksanakan larangan itu berkuat kuasa serta-merta daripada menunggunya sehingga tahun depan. Stok produk yang sedia ada yang mengandungi talkum itu hendaklah dikembalikan semula kepada pengilang masing-masing untuk mendapatkan semula bayaran balik.

Johnson & Johnson akan menghentikan penjualan bedak bayi berasaskan talkum di seluruh dunia kerana ia mempunyai beribu-ribu tindakan undang-undang keselamatan pengguna. Malah, ia telah menghentikan penjualan produk itu di Amerika Syarikat (AS) lebih dua tahun lalu.

Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) Amerika Syarikat mendapati dalam kajian baru-baru ini bahawa talkum mengandungi kesan serat seperti asbestos yang diketahui menyebabkan kanser dan tumor. Baru-baru ini ia juga dianggap karsinogenik. Ini sepatutnya menjadi alasan untuk mengharamkan penggunaan talkum dengan peluang yang lebih awal.

Larangan penggunaan talkum dalam produk juga perlu digunakan pada produk lain seperti pemerah pipi, bedak asas, concealer, pembayang mata, bedak muka, maskara, celak, pensel kening, dan gincu yang mengandungi bahan karsinogen.

Didapati bahawa zarah talkum mampu untuk bergerak sehingga ke sistem reproduktif dan membenamkan dirinya ke dalam lapisan ovari. Penyelidik mendapati zarah talkum dalam kanser ovari dan mereka juga mendapati bahawa wanita yang menghidap kanser ovari telah menggunakan bedak talkum di kawasan kemaluan mereka lebih kerap daripada wanita yang sihat.

CAP juga menasihatkan para pengguna agar tidak menggunakan produk yang mengandungi talkum yang mungkin dilabelkan sebagai talkum, talkum atau bedak talkum, kosmetik talkum atau magnesium silikat dalam ramuannya. Terdapat bedak bayi berasaskan tepung jagung, serbuk beras (bedak sejuk), atau aloe vera sebagai alternatif yang lebih selamat.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna-Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar,  19 Ogos 2022