HENTIKAN segera penjualan lampu hiasan

Memandangkan musim perayaan semakin hampir yang akan disambut sehingga Februari tahun depan, kedai dan gerai kini sudah dibanjiri dengan pelbagai jenis hiasan. Hiasan tradisional nampaknya dikalahkan oleh lampu hiasan, yang kebanyakannya tidak tahan dalam pembuatannya dan boleh menyebabkan kejutan elektrik dan bahaya kebakaran. Ia dijual dengan melanggar peraturan yang sedia ada. Oleh sebab itu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa pihak berkuasa untuk menghentikan penjualan lampu hiasan ini.

Lampu hiasan ini termasuk di bawah 34 kategori produk elektrik isi rumah, yang diklasifikasikan oleh Suruhanjaya Tenaga (EC), menjadikannya wajib untuk mendapatkan Sijil Kelulusan (COA). Menurut subperaturan 97(1) Peraturan-Peraturan Elektrik 1994, tiada seorang pun boleh mengilang, mengimport, mempamerkan, menjual atau mengiklankan barang-barang ini tanpa kelulusan Suruhanjaya dan boleh melakukan suatu kesalahan, dan apabila disabitkan boleh dikenakan denda tidak melebihi lima ribu Ringgit (RM5,000) atau penjara selama tempoh tidak melebihi satu (1) tahun atau kedua-duanya.

Namun menurut tinjauan yang dijalankan baru-baru ini oleh CAP di beberapa pusat beli-belah popular, tiada satu pun lampu hiasan yang dijual diperakui dan dilabel sedemikian. Pada asalnya dikenali sebagai lampu Krismas, ia kini didatangkan dengan ciri-ciri unik yang sesuai dengan majlis. Mereka menggunakan pelbagai nama, seperti running lights, chasing lights, net lights dan rope lights, bergantung pada tatarajah lampu dan kesan animasi yang dihasilkannya.

Dengan ciri-ciri yang menarik itu, lampu hiasan telah menjadi sesuatu yang sangat diperlukan bagi sebarang perayaan. Walau bagaimanapun, pengguna tidak menyedari atau terganggu dengan potensi bahaya yang ditimbulkan oleh produk ini yang diperbuat daripada bahan yang lebih rendah mutunya serta reka bentuk yang tidak tahan.

Sehubungan itu, CAP menggesa Suruhanjaya Tenaga untuk menghentikan import dan penjualan barangan ini dengan segera.

 

 

 

 

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 9 November 2023