KACANG TANAH, HERBA & REMPAH RATUS menambah baik mikrobioma & kesihatan usus

Menurut 2 kajian terbaharu, menambah satu auns kacang tanah setiap hari atau kira-kira 1 sudu teh herba dan rempah ratus ke dalam diet seseorang itu boleh mempengaruhi secara positif komposisi mikrobioma usus iaitu kumpulan trilion mikroorganisma yang hidup di dalam saluran usus.

“Penyelidikan menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai banyak mikrob yang berbeza mempunyai kesihatan yang baik, dan diet yang baik, berbanding mereka yang tidak mempunyai banyak kepelbagaian bakteria,” jelas Penny M. Kris-Etherton, Profesor Sains Pemakanan di Pennsylvania State University yang menyumbang kepada dua kajian itu.

Bagi kajian kacang tanah yang diterbitkan dalam Clinical Nutrition, saintis membandingkan kesan mengambil snek seberat 28 gram (kira-kira 1 auns) kacang tanah sehari dengan mereka yang memakan snek tinggi karbohidrat (seperti keropok dan keju). Selepas 6 minggu, peserta yang memakan snek kacang tanah mempunyai kelimpahan yang lebih tinggi Ruminococcaceae, sejenis bakteria yang dikaitkan dengan metabolisme hati dan fungsi imun yang sihat.

Dalam kajian terhadap herba dan rempah ratus yang diterbitkan dalam The Journal of Nutrition, penyelidik menganalisis kesan menambah campuran herba dan rempah ratus (termasuk halia, kulit kayu manis, jintan putih, kunyit, oregano, rosemary, selasih, dan daun thyme) untuk mengawal diet peserta berisiko penyakit kardiovaskular.     

Pakar memeriksa 3 dos berbeza: kira-kira 1/8 sudu teh sehari, sedikit lebih daripada ¾ sudu teh sehari, dan kira-kira 1½ sudu teh sehari. Selepas 4 minggu, peserta menunjukkan peningkatan yang ketara dalam kepelbagaian bakteria usus (termasuk sekali lagi Ruminococcaceae), terutamanya dengan dos sederhana dan tinggi herba dan rempah ratus.

“Ia adalah perkara yang paling mudah bagi orang ramai melakukannya,” kata Kris-Etherton. “Purata diet orang Amerika jauh daripada baik, jadi saya fikir setiap orang boleh memanfaatkannya dengan menambah herba dan rempah ratus. Ia juga adalah cara mengurangkan natrium dalam diet anda tetapi makanan berperisa dengan cara yang menjadikannya sedap dan, sebenarnya, lazat!”

– daripada artikel di Earth.com, disunting (3 Disember 2022)