KEBAIKAN KESIHATAN KACANG BUNCIS

Kacang Buncis (Green Beans, String Beans, Snap Beans) kaya dengan Vitamin C dan beta-karotena, antioksidan yang memberikan warna pada buah-buahan dan sayur-sayuran. Sayuran ini membantu melawan keradangan dan merupakan sumber folat dan kalium yang baik, yang membantu mengawal tekanan darah. Kacang buncis juga merupakan sumber protein dan serat yang baik, yang membantu menurunkan kolesterol.

Bukan itu sahaja. “Kacang buncis adalah sumber Vitamin K yang baik dan jumlah kalsium yang baik. Nutrien ini penting untuk mengekalkan tulang yang kuat, sihat dan mengurangkan risiko patah tulang,” kata penulis kesihatan holistik Kristen Jakobitz.

Pengambilan Vitamin K yang mencukupi meningkatkan kesihatan tulang dengan mengubah suai protein matriks tulang, meningkatkan penyerapan kalsium, dan mengurangkan perkumuhan kalsium melalui air kencing. Satu cawan kacang buncis menyediakan 14.4 mikrogram Vitamin K, atau hampir 20% daripada keperluan harian, dan 4% daripada keperluan harian seseorang untuk kalsium, demikian menurut artikel dalam Medical News Today.

Kacang buncis juga mengandungi jumlah klorofil yang tinggi. Ini mungkin menyekat kesan karsinogenik amina heterosiklik yang terhasil apabila memanggang daging pada suhu yang tinggi. Individu yang lebih suka makanan panggang mereka hangus perlu memasangkannya dengan sayur-sayuran hijau untuk mengurangkan risiko. (MNT)