KENAPA PERLU KACANG DALAM DIET

Gamabar melalui Organic Live Food

Kacang sangat baik untuk kesihatan. Ia adalah sumber nutrien utama, lemak sihat, protein dan serat makanan yang baik. Kacang juga penuh dengan vitamin dan mineral yang sihat seperti Vitamin E, asid folik, niasin, magnesium, Vitamin B6, zink, tembaga dan kalium.

Dikenali sebagai menyihatkan jantung, kacang mengandungi asid amino tidak penting l-arginine, yang membantu melindungi jantung daripada pembentukan plak. Ia juga kaya dengan fitokimia yang sihat, yang dikaitkan dengan pencegahan penyakit jantung.

Kajian epidemiologi mengaitkan pengambilan kacang dengan penurunan penyakit jantung koronari dan batu karang dalam kedua-dua jantina dan diabetes pada wanita, kata kajian 2010. Terdapat juga beberapa bukti kesan baiknya terhadap tekanan darah tinggi, kanser, dan keradangan. Kajian intervensi secara konsisten menunjukkan bahawa pengambilan kacang mempunyai kesan menurunkan kolesterol, kata kajian itu lagi.

Perkenalkan kacang ke dalam diet anda untuk kesihatan yang baik. Tetapi jika anda mempunyai tekanan darah tinggi dan kencing manis, pilih kacang tanpa garam daripada yang masin atau berperisa.

Isi jurang nutrien anda dengan pemilihan kacang pintar. Berikut adalah 6 kacang yang sihat untuk dimakan.