KENAPA BUAH LEBIH BAIK DARIPADA JUS

Gambar dari @KristenJakobitz

Memakan buah-buahan secara keseluruhan adalah lebih sihat daripada meminum jus buah, walaupun ia 100% jus buah tulen.

Jus buah adalah sumber gula yang lebih pekat daripada buah keseluruhan. Contohnya, terdapat 12 gram gula dalam buah oren bersaiz sederhana, tetapi secawan jus oren mempunyai 21 gram. Secawan jus anggur mempunyai lebih kurang gula sebanyak 50 biji anggur.

Jus buah juga mempunyai serat yang sangat sedikit malah pulpa dalam 100% jus oren tidak memberikan banyak nutrien. Kekurangan serat bermakna tubuh menyerap gula jus dengan lebih cepat.

Meminum lebih daripada 3 hidangan jus buah seminggu dikaitkan dengan risiko diabetes Jenis 2 yang lebih tinggi, manakala 3 hidangan mingguan buah-buahan, terutamanya beri biru, anggur dan epal boleh mengurangkan risiko penyakit ini.

Satu hidangan jus buah juga mempunyai lebih banyak kalori. Contohnya, secawan jus oren mempunyai 112 kalori berbanding dengan 65 kalori dalam oren bersaiz sederhana, demikian menurut data dari Jabatan Pertanian Amerika Syarikat.

Dalam kajian ke atas hampir 50,000 wanita menopaus, penyelidik mendapati bahawa penambahan berat badan dalam kalangan peminum jus buah-buahan adalah setanding dengan mereka yang kerap mengambil minuman manis seperti soda.

Walau bagaimanapun, buah segar, penuh dengan serat. Buah-buahan yang kaya dengan serat boleh membantu berasa kenyang sambil makan lebih sedikit kalori. Serat pemakanan dalam buah-buahan juga boleh membantu mengurangkan kolesterol dan boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Pulpa dan kulit kebanyakan buah-buahan kaya dengan vitamin dan nutrien lain. Mengekstrak jus meninggalkan banyak nutrien ini. Contohnya, jeruk mengandungi flavonoid tetapi kebanyakannya disimpan dalam pulpa dan bukan jus.

“Buah membekalkan antioksidan dan serat yang bermanfaat dengan kira-kira 35% kurang gula daripada jus buah,” kata Dr Kristi Crowe, Penolong Profesor di Jabatan Pemakanan Manusia Universiti Alabama.

BEBERAPA PENGECUALIAN. Tidak semua jus buah memudaratkan. Contohnya, jus delima masih mempunyai kesan antiradang dan antiulser. Orang yang makan aprikot, tembikai dan ceri khusus untuk beta karotena, antioksidan yang dianggap mengurangkan risiko kanser payudara, antara lain, mungkin lebih baik dengan jus. Penyelidik percaya serat dalam keseluruhan buah sebenarnya boleh menghalang penyerapan beta karotena.

JIKA ANDA TIDAK DAPAT MAKAN BUAH-BUAHAN atau lebih suka minum buah-buahan, cuba kisarkan dan bukannya jus. Menggunakan pengisar mengekalkan segala-galanya dalam hasilnya. Buah-buahan terbaik untuk dikisar ialah pir, epal, dan tembikai. Ambil perhatian bahawa anda perlu melakukan lebih banyak kerja persediaan dengan buah-buahan jika anda memasukkannya ke dalam pengisar. Sebagai contoh, anda perlu mengeluarkan inti epal atau kulit oren sebelum mengadun.