Pisang sering dipersalahkan kerana terlalu tinggi kandungan gula. Realitinya ialah gula dalam pisang yang masak dengan betul berbeza daripada gula tebu dan pemanis lain yang diproses dalam kuih, kek dan donat.
Tidak seperti gula yang diproses, gula buah dalam pisang terikat kepada mineral surih yang menyokong kehidupan kritikal seperti mangan, selenium, tembaga, boron, dan molibdenum, dan sejumlah besar mineral seperti kalium, yang merupakan salah satu nutrien paling kritikal untuk fungsi neurotransmiter.
Pisang juga tinggi dalam asid amino yang berfungsi berdampingan dengan kalium yang tersedia secara biologi dengan tinggi sebagai pemangkin bagi pengeluaran elektrolit yang banyak. Daripada menganggap pisang sebagai semua gula, kita perlu mengingatkan diri kita bahawa pisang terdiri daripada serat, pulpa dan juga air serta kandungan gula buahnya adalah sebab pisang mempunyai bekalan antioksidan, vitamin yang kaya dan fitonutrien lain untuk membantu kita melawan penyakit
Sumber: Medical Medium