KENAPA PERLU MAKAN BAYAM

Gambar: Platform4Health

Ramai orang mengalami kekurangan magnesium yang tidak dikenali, dan cara mudah serta lazat untuk meningkatkan pengambilannya adalah dengan sayur-sayuran berdaun yang segar seperti bayam.

Bayam penuh dengan semua jenis mineral, termasuk magnesium yang terlibat dalam beratus-ratus tindak balas kimia dalam tubuh dan membantu mengekalkan kesihatan yang baik. Magnesium memainkan pelbagai peranan dalam tubuh seperti: mengawal tekanan darah dan paras glukosa, menggalakkan pertumbuhan tulang, dan mencipta DNA.

Tetapi kebanyakan orang tidak mencapai Nilai Harian (DV) sebanyak 420 mg. Makan sayur-sayuran berdaun, terutamanya bayam boleh membantu. Hidangan 1 cawan (180 g) bayam yang dimasak memberikan 37% Nilai Harian yang mengagumkan.

Bayam yang dimasak juga mengandungi kalsium, kalium, zink, zat besi, dan banyak Vitamin A dan K, nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk kesihatan yang baik.

Bagaimana pula dengan Suplemen Magnesium?

Ramai orang hari ini tidak mendapat magnesium yang mencukupi dalam diet mereka. Bagi menentukan sama ada anda mempunyai kekurangan magnesium tidak mudah kerana tiada cara mudah untuk mengukur magnesium dalam tubuh. Ujian yang paling biasa untuk magnesium adalah ujian darah, bagaimanapun, kebanyakan magnesium tubuh berada di dalam sel dan tulang.

Suplemen magnesium yang dijual secara bebas boleh didapati, tetapi ia boleh berinteraksi dengan beberapa ubat seperti antibiotik. Selain itu, mengambil terlalu banyak magnesium boleh membahayakan kesihatan. Oleh itu, adalah dicadangkan untuk mendapatkan magnesium melalui diet, nasihat Web MD.

PERHATIAN: Terlalu banyak perkara adalah buruk. Bagi bayam, pengambilan berlebihan boleh menyebabkan batu karang. Bayam juga boleh menyebabkan penurunan tekanan darah dan paras gula dalam darah. Elakkan bayam jika menghidap gout, dan masalah pencernaan seperti gas, kembung perut dan Sindrom Usus Merengsa (IBS). Bayam juga boleh mengganggu ubat pencair darah dan perencat ACE yang digunakan untuk menurunkan tekanan darah.