Kacang serinding juga dipanggil kacang dhal (lentil) ini penuh dengan manfaat kesihatan yang menakjubkan yang ramai orang tidak tahu.
Kacang dhal rendah natrium dan lemak tepu, dan tinggi kalium, serat, folat, dan bahan kimia tumbuhan yang dipanggil polifenol yang mempunyai aktiviti antioksidan. Sifat pemakanan ini menyebabkan penyelidik mengkaji kesannya terhadap penyakit kronik.
Menurut Fakulti Kesihatan Awam Harvard, kacang dhal juga mengandungi kanji tahan yang lambat dicerna yang melambatkan penyerapan karbohidrat dengan kesan penurunan gula dalam darah, serta menjadi sumber prebiotik yang memberi makan flora usus untuk membantu mencegah penyakit pencernaan.
Kajian terhadap haiwan menunjukkan bahawa kacang dhal boleh menurunkan tekanan darah, kolesterol darah, dan glukosa darah. Kajian terhadap manusia mendapati bahawa kacang dhal boleh meningkatkan tahap kolesterol pada penghidap diabetes dan boleh melindungi daripada kanser payudara pada wanita.