KENAPA TIDAK BOLEH BERHENTI MAKAN GULA

Mempunyai keinginan yang kuat untuk makanan manis? Jika mengidamkan gula, itu adalah disebabkan oleh minda dan tubuh dilatih untuk mengidamnya. Gula adalah ketagihan. Beberapa kajian menyarankan bahawa gula adalah ketagihan seperti kokain.

Gula membebaskan endorfin dalam tubuh dan bergabung dengan bahan kimia lain dalam tubuh, mengakibatkan lonjakan tenaga. Oleh itu, orang yang mengalami keletihan yang berterusan mungkin mendapatkan makanan bergula yang kaya dengan karbohidrat untuk meningkatkannya. Mengambil gula selalunya berasa baik kerana ia membebaskan dopamin (neurokimia yang berasa baik di pusat ganjaran otak). Lebih banyak dopamin bermakna lebih banyak keinginan.

Sebaik sahaja seseorang itu secara mental menghubungkan gula dengan bantuan untuk membekalkan tenaga, mereka mungkin menjadi bergantung kepadanya (biasanya secara tidak sengaja), kata Pusat Ketagihan di Amerika Syarikat (AS) yang membantu orang yang mengalami gangguan penggunaan bahan. Orang ramai mungkin mula mengidam gula untuk mengimbangi kerengsaan, emosi rendah dan keadaan lain. Pada ketika ini selalunya terdapat sedikit kawalan ke atas tabiat pemakanan, dan ketagihan gula berkembang.

Disebabkan sifat ketagihan gula, keterlaluan dalam bahan ini boleh membawa kepada kesan kesihatan jangka panjang seperti obesiti dan diabetes. “Sama seperti paksaan atau ketagihan tingkah laku lain, ketagihan gula adalah risiko khas untuk orang yang mempunyai mood yang rendah, kebimbangan dan tekanan,” kata pusat itu dalam artikel dalam panduan laman sesawangnya.

Gambar menunjukkan bagaimana kita mengembangkan ketagihan gula.