Kentang Goreng Mungkin Dikaitkan dengan Kemurungan

Makanan bergoreng mungkin mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan mental, satu kajian baharu ditemui. (Jack Andersen/Stone RF/Getty Images melalui CNN)

Kentang goreng berminyak, berkanji dan makanan yang menyenangkan bagi ramai orang.

Tetapi mencapai makanan bergoreng mungkin mempunyai kesan negatif terhadap kesihatan mental.

Pasukan penyelidik di Hangzhou, China, mendapati bahawa pengambilan makanan bergoreng yang kerap, terutamanya kentang goreng, dikaitkan dengan risiko kebimbangan 12% lebih tinggi dan risiko kemurungan 7% lebih tinggi daripada orang yang tidak makan makanan bergoreng.

Pautan itu lebih ketara dalam kalangan lelaki muda dan pengguna yang lebih muda.

Makanan bergoreng dikenali sebagai faktor risiko untuk obesiti, tekanan darah tinggi dan kesan kesihatan yang lain. Keputusan ini “membuka jalan dalam kepentingan mengurangkan penggunaan makanan goreng untuk kesihatan mental,” menurut kertas yang diterbitkan dalam jurnal PNAS.

Walau bagaimanapun, pakar yang mengkaji pemakanan berkata keputusannya adalah awal, dan tidak semestinya jelas sama ada makanan bergoreng menyebabkan masalah kesihatan mental, atau orang yang mengalami gejala kemurungan atau kebimbangan beralih kepada makanan bergoreng.

Kajian itu menilai 140,728 orang dalam tempoh 11.3 tahun. Selepas mengecualikan peserta yang didiagnosis dengan kemurungan dalam tempoh dua tahun pertama, sejumlah 8,294 kes kebimbangan dan 12,735 kes kemurungan ditemui pada mereka yang mengambil makanan bergoreng, manakala kentang goreng secara khusus didapati mempunyai peningkatan 2% dalam risiko kemurungan di atas daging putih goreng.

Kajian itu juga mendapati bahawa peserta yang mengambil lebih daripada satu hidangan makanan bergoreng secara kerap berkemungkinan besar adalah lelaki yang lebih muda.

“Komponen manusia dalam kajian ini mungkin menunjukkan apa yang dimaksudkan: bahawa pengambilan makanan bergoreng yang lebih tinggi meningkatkan risiko kebimbangan/kemurungan,” kata Dr David Katz, pakar perubatan gaya hidup yang tidak terlibat dalam kajian itu melalui e-mel.

“Walau bagaimanapun, jalur sebab akibat boleh berubah dengan mudah: orang yang mengalami kebimbangan/kemurungan beralih kepada ‘makanan yang menyenangkan’ dengan kekerapan yang semakin meningkat untuk sedikit kelegaan,” tambah Katz, pengasas True Health Initiative sebuah badan bukan mengambil untung, sebuah gabungan global daripada pakar yang berdedikasi untuk perubatan gaya hidup berasaskan bukti.

Mereka yang mempunyai gejala asas kebimbangan dan kemurungan boleh beralih kepada makanan yang menyenangkan sebagai cara mengubati diri, katanya.

Makanan yang tidak sihat dan pemakanan yang kurang baik boleh merendahkan mood seseorang dan menyebabkan keadaan kesihatan mental, seperti yang ditemui dalam kajian terdahulu yang dipetik dalam kajian baharu ini.

Sumber: CNN (24 April 2023)

Baca lagi:
https://edition.cnn.com/2023/04/24/health/fried-food-anxiety-depression-risk-wellness/index.html?