KISAH DI SEBALIK BAHAN KIMIA DALAM KOSMETIK

Buka almari bilik mandi anda: berapa banyak kosmetik dan produk jagaan diri yang boleh anda kira? Sesetengah daripada kita boleh menggunakan banyak produk berbeza pada setiap hari, sesetengahnya pula kita menggunakannya semula sepanjang hari.Tetapi kosmetik kini boleh menjadi sumber penting pendedahan harian kita kepada bahan kimia berbahaya, terutama sekali diketahui dan berpotensi mengganggu endokrin.

Sebenarnya,baru-baru ini kajian mendapati wanita mungkin menggunakan antara 12 hingga 16 produk jagaan diri dalam satu hari, yang boleh diterjemahkan kepada pendedahan kepada lebih daripada 160 ramuan bahan kimia sehari.

Apabila ia berkaitan dengan bahan kimia pengganggu endokrin, kajian menunjukkan bahawa pendedahan kronik malah kepada dos rendah sebatian seperti itu boleh menyumbang kepada pelbagai gangguan kesihatan, termasuk gangguan kemandulan dan reproduksi, kanser payudara, dan menjejaskan otak kanak-kanak dan perkembangan sistem saraf. Ini menunjukkan keperluan segera untuk mengurangkan pendedahan kepada pengganggu endokrin, bermula dengan produk pengguna harian seperti kosmetik dan produk jagaan diri.

Infografik berikut oleh Health and Environment Alliance (HEAL) dan Tegengif/Padamkan semua toksin yang mengungkap kisah di sebalik bahan kimia dalam kosmetik.