KITAR SEMULA PLASTIK BUKAN JAWAPANNYA

Laporan Greenpeace terbaharu “Forever Toxic” menunjukkan bahawa plastik menimbulkan ancaman kesihatan sepanjang aliran kitar semula. Kitar semula bukanlah penyelesaian bagi masalah plastik, kita perlu mengurangkan pengeluaran plastik secara mendadak. (IPEN)

Beberapa petikan daripada laporan Greenpeace:

“Banyak syarikat barangan pengguna, termasuk Nestlé, Unilever, dan Coca-Cola, menggembar-gemburkan penggunaan plastik kitar semula dalam pembungkusan mereka sebagai bahagian penting dalam penyelesaian, sementara gagal mencapai pengurangan ketara penggunaan plastik secara keseluruhannya, dan dalam beberapa kes meningkatkan penggunaan plastik, atau keuntungan yang bermakna dalam penggunaan semula.”

“Bahan kimia berbahaya memasuki bahan plastik kitar semula daripada pelbagai sumber. Memandangkan hampir semua plastik diperbuat daripada gabungan karbon (terutamanya minyak/gas) dan bahan kimia toksik, laluan yang paling jelas ialah pencemaran langsung, kerana bahan kimia daripada produk plastik asal boleh dipindahkan ke dalam plastik kitar semula. Tetapi bahan kimia juga boleh memasuki plastik kitar semula dengan cara lain, disebabkan oleh pencemaran dalam aliran sisa plastik dan proses kitar semula itu sendiri.

“Tanpa mengurangkan pengeluaran plastik secara mendadak, adalah mustahil untuk menamatkan pencemaran plastik dan menghapuskan ancaman kesihatan daripada bahan kimia dalam plastik.

Baca lagi:
https://www.greenpeace.org/usa/reports/forever-toxic/