KUBIS DAUN – PEMAKANAN HEBAT

Kubis daun adalah pemakanan yang hebat kerana jumlah Vitamin A, B6, C, K, folat, serat, karotenoid dan mangan yang terkandung di dalamnya. Satu cawan kubis daun mentah mengandungi hanya 20 kalori.

Kubis daun adalah keluarga sayuran krusifer, bersama-sama dengan kubis bunga, pucuk Brussels, kubis, brokoli, sayur kolard, kohlrabi, rutabaga, lobak putih dan bok choy. Sayuran ini menawarkan manfaat kesihatan, termasuk menyokong sistem imun, mengawal tekanan darah dan berpotensi mengurangkan risiko pelbagai jenis kanser. (Sumber: Mayo Clinic Health System)

Maklumat Berguna: Kubis daun dan sayur-sayuran hijau lain yang mengandungi klorofil boleh membantu menghalang badan daripada menyerap amina heterosiklik. Bahan kimia ini berlaku apabila orang memanggang makanan yang berasal daripada haiwan pada suhu tinggi. Pakar mengaitkan ia dengan kanser.

Tubuh manusia tidak dapat menyerap banyak klorofil, tetapi klorofil mengikat kepada karsinogen ini dan menghalang tubuh daripada menyerapnya. Dengan cara ini, kubis daun boleh mengehadkan risiko kanser, dan memasangkan stik panggang dengan sayur-sayuran hijau boleh membantu mengurangkan kesan negatif. (Sumber: Medical News Today)

PERHATIAN: Sesetengah orang mungkin perlu mengelak atau mengehadkan pengambilan kubis daun. Elakkan kubis daun jika anda mempunyai batu karang yang mengandungi oksalat atau mengambil ubat pencair darah Coumadin atau warfarin.