Beri biru mempunyai banyak manfaat kesihatan, daripada antipenuaan kepada membunuh sel-sel kanser dan mengurangkan risiko Alzheimer, penyakit jantung dan diabetes.
Sumber fitokimia yang kaya dalam beri biru yang dipanggil polifenol dan banyak kajian termasuk yang dilakukan oleh penyelidik di Universiti Maine yang diterbitkan dalam jurnal Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, menunjukkan bahawa mengambil beri biru liar (jangka panjang) boleh mengurangkan kemungkinan Sindrom Metabolik (MetS), termasuk penyakit kardiovaskular dan diabetes.
(MetS) ialah sekumpulan faktor risiko yang dicirikan oleh obesiti, hipertensi, keradangan, dislipidemia, intoleransi glukosa dan rintangan insulin, dan disfungsi endothelial.
Antioksidan dan flavonoid dalam beri biru boleh menyingkirkan toksin dan radikal bebas serta mempunyai sifat antipenuaan.
Baca lagi:
https://seattleorganicrestaurants.com/…/health-benefits…