KITARAN TIDUR & BANGUN MEMPENGARUHI MOOD

Tidak boleh tidur? Rasa mudah marah? Ia mungkin disebabkan oleh irama sirkadian yang terganggu.

Bukan kebetulan bahawa kebanyakan orang cenderung tidur pada waktu malam dan berjaga pada siang hari. Kitaran tidur-bangun ditentukan oleh irama sirkadian, jam dalaman tubuh. Irama sirkadian bertanggungjawab bagimembimbing hormon badan, metabolisme, penyembuhan, pertumbuhan, dan penyatuan ingatan.

Irama sirkadian yang tidak teratur boleh memberi kesan negatif pada keupayaan seseorang untuk tidur dan berfungsi dengan baik, dan boleh mengakibatkan beberapa masalah kesihatan, termasuk gangguan mood seperti kemurungan, kebimbangan, gangguan bipolar dan gangguan afektif bermusim.

3 Petua untuk Memperbaiki Tidur dan Mood

1. Dapatkan tidur malam yang nyenyak. Kebanyakan orang dewasa memerlukan sekurang-kurangnya 7-9 jam.

2. Bangun pada waktu yang sama setiap hari, 7 hari seminggu. Waktu bangun biasa pada waktu pagi membawa kepada masa permulaan tidur yang tetap, dan membantu menyelaraskan irama sirkadian dengan kitaran tidur-bangun.

3. Elakkan masa skrin dan lampu terang sekurang-kurangnya 60-90 minit sebelum waktu tidur. Cuba aktiviti seperti membaca buku dalam cahaya malap, mendengar buku audio, meditasi berpandu atau ceramah kesedaran dan muzik yang menenangkan.

Baca lagi:
https://www.health.harvard.edu/blog/why-your-sleep-and-wake-cycles-affect-your-mood-2020051319792?utm_content=bufferf93cc&utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=hhp