NANAS – BUAH YANG SIHAT

Nanas kaya dengan vitamin, serat, mineral, dan fitonutrien khususnya Vitamin C dan A (yang terakhir sebagai karotena), folat, kalium dan mangan. Ia juga merupakan sumber karbohidrat ringkas dan kompleks, masing-masing dalam bentuk gula semula jadi dan serat.

Walaupun nanas mempunyai kandungan gula yang agak tinggi, ia juga 86% air dan rendah pada indeks glisemik. Kerana ia tinggi serat, nanas dianggap sebagai buah yang baik untuk dimakan, walaupun bagi penghidap diabetes.

Nanas mentah mengandungi enzim pencernaan yang dipanggil bromelain, yang memberi manfaat kepada kesihatan usus. Makan nanas secara sederhana terbukti memberi manfaat kepada penghadaman. Ia membunuh beberapa bakteria usus yang bermasalah yang boleh menyebabkan cirit-birit dan juga menunjukkan sifat antikulat.

Manfaat lain bromelain:

> Antikanser. Satu kajian pada 2014 mencadangkan bahawa bromelain mendorong sel-sel kanser untuk membunuh diri mereka sendiri (suatu proses yang dikenali sebagai apoptosis). Ia juga menunjukkan potensi melawan jenis kanser mulut tertentu.

> Antimikrob. Bromelain menyerang bakteria yang boleh menyebabkan penyakit gusi, serta patogen yang terdapat pada kulit yang boleh menyebabkan jerawat.

> Faedah metabolik. Kajian 2020 mendapati bahawa ekstrak bromelain melindungi tikus daripada penyakit hati berlemak. Pada lewat 2021, saintis menerbitkan bukti bahawa bromelain boleh membantu dalam merawat diabetes Jenis 1. Tikus yang menerima bromelain mengalami glukosa darah yang lebih rendah, kolesterol dan trigliserida yang lebih rendah, dan penyembuhan luka yang lebih cepat daripada kawalan.

Baca lagi:
https://foodrevolution.org/blog/is-pineapple-good-for-you-and-the-planet/?utm_source=twitter&utm_medium=post&utm_campaign=blog-engagement&utm_content=foods-list