“KOMUNITI PENYAYANG, CAKNA IKLIM”

Gambar berkumpulan bersama peserta.

Pada 5 April 2024, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengadakan program bersama Kumpulan Tindakan Iklim Kolej SEGI Pulau Pinang mengenai “Komuniti Penyayang, Cakna Iklim”. Program hibrid ini membolehkan pelajar yang tidak dapat hadir untuk mengambil bahagian boleh menyertainya dari jauh. Seramai 13 peserta menyertai kami secara fizikal dan 11 peserta menyertai kami dalam talian. Seramai 45 orang pelajar pula dapat dicapai melalui perkongsian bahan.

Cacing tanah menjadikan tanah subur.

Dalam program itu, CAP membentangkan dua sesi yang berwawasan dengan tujuan untuk memperkasakan individu dengan pengetahuan praktikal dan langkah serta tindakan yang boleh diambil untuk memerangi perubahan iklim:

> “Jimat Tenaga untuk Memerangi Perubahan Iklim” – Ung Jun Min dan Ganesan Sivalingam, Pegawai Penyelidik CAP, berkongsi panduan penjimatan tenaga yang tidak ternilai yang mudah dilaksanakan dan memberi kesan. Daripada suis kepada tabiat beringat, setiap tindakan penting dalam perjalanan kita ke arah masa depan yang mampan!

Pelajar terpesona dengan cacing tanah.

> “Pengkomposan dan Perubahan Iklim” – Saraswathi Devi Odian dan Theeban Gunasekaran, Jurulatih Kebun Bandar di CAP, mempamerkan keajaiban pengkomposan. Mereka menerangkan bagaimana sisa dapur boleh diubah menjadi kompos yang kaya dengan nutrien. Pengkomposan mengalihkan sisa organik dari tapak pelupusan sampah dan menghalang pembebasan metana, yang merupakan gas rumah hijau yang kuat. Melalui pengkomposan, kita boleh mengurangkan jejak karbon dengan ketara, memberi kesan ketara untuk memperlahankan perubahan iklim.

Buku berinformasi terbitan CAP diedarkan kepada para pelajar.

Penglibatan daripada pelajar sangat memberi inspirasi! Keghairahan dan rasa ingin tahu mereka menyemarakkan perbincangan yang bermakna, dan kami teruja melihat mereka mengambil pandangan kami yang berharga.

Terima kasih kepada Kumpulan Tindakan Iklim Kolej SEGI Pulau Pinang kerana menjadi tuan rumah kepada kami, dan kepada semua yang hadir atas penyertaan dan kesungguhan mereka untuk belajar. Bersama-sama, marilah kita terus menjaga iklim dan komuniti kita!