KONSENSUS YANG SEMAKIN MENINGKATKAN MENGENAI KEPERLUAN BAGI PENGURANGAN PLASTIK DALAM PERJANJIAN PLASTIK

KEMAJUAN SEDERHANA YANG DIBUAT PADA TEKS PERJANJIAN, KERJA ANTARA SESI

Ottawa, Ontario, Kanada – Selepas lebih setahun terhenti, perunding akhirnya mencapai kemajuan pada pusingan keempat rundingan perjanjian plastik (INC-4), dengan sokongan yang tegas dan semakin meningkat dalam kalangan pihak mengenai keperluan perjanjian itu memasukkan sasaran pengurangan plastik, dengan lebih 50 negara memihak.

“INC-4 menandakan titik perubahan dalam memerangi pencemaran plastik, walaupun negara-negara petroleum dan usaha industri untuk menyekat kemajuan dan merendahkan cita-cita,” kata Ana Rocha, Pengarah Dasar Plastik Global di GAIA. “Suara untuk mengurangkan pengeluaran plastik semakin berkembang dari negara-negara di seluruh dunia. Semakin ramai pemimpin sedar mengenai apa yang dikatakan sains dan pengalaman hidup kita: plastik ialah pencemaran, dan kita perlu menghentikannya di mana ia bermula.”

Kredit bagi perubahan laut yang semakin meningkat terhadap pengurangan polimer plastik (PPP) utama diberikan kepada wilayah Global Selatan, khususnya Afrika, Amerika Latin dan negara membangun kepulauan kecil (SIDS). Rwanda dan Peru adalah yang pertama menggesa sasaran pengurangan plastik sebanyak 40% menjelang 2040. Walaupun tidak cukup tinggi untuk mengelak daripada melanggar sasaran iklim 1.5°C, cadangan Rwanda dan Peru adalah kali pertama sekumpulan negara mengemukakan satu sasaran khusus bagi  pemotongan pengeluaran plastik. Negara lain yang lantang bersuara termasuklah Fiji, Angola, Filipina, Senegal, Thailand dan Peru.

“Melainkan kita menangani realiti Selatan Global, masalah pencemaran plastik ini tidak akan hilang, menyebabkan rakyat dan alam sekitar kita menanggung kesan yang paling memudaratkan. Kumpulan perunding Afrika di INC-4 menunjukkan kekuatan dan perpaduan mereka di INC-4, bagi pihak semua orang hari ini dan generasi akan datang,” kata Merrisa Naidoo, Jurukempen Plastik GAIA Afrika.

Dalam satu lagi lonjakan ke hadapan dalam proses perjanjian, negara mula berunding mengenai teks perjanjian itu sendiri, buat kali pertama dalam proses INC, dan Draf Sifar Semakan yang panjang dan sukar digunakan daripada INC-3 telah dikurangkan menjadi pendahulu yang berdaya maju ke peringkat akhir. teks perjanjian. Dalam draf yang diperkemas ini, keutamaan dasar utama GAIA sangat berperanan: pengurangan polimer plastik utama, pembasmian bahan kimia toksik dalam produk, mekanisme kewangan yang berdiri sendiri dan mengekalkan peralihan yang adil.

Di sebalik kemajuan ini, atau mungkin kerana mereka, pleno penutupan menjadi kucar-kacir apabila cadangan Pengerusi untuk kerja antara sesi (mesyuarat antara INC-4 dan 5) gagal untuk menghormati cadangan yang lebih bercita-cita tinggi yang dikemukakan oleh negara-negara Selatan Global, menyebabkan kepada kehendak Negara Anggota yang paling tidak progresif dengan mengemukakan agenda yang mengecualikan PPP.

“Kekecewaan malam ini menunjukkan bahawa ketidakadilan bersejarah telah memasuki ruang rundingan perjanjian plastik,” kata Camila Aguilera, Pegawai Komunikasi untuk GAIA Amerika Latin dan Caribbean. “Negara-negara Selatan Global yang berjuang keras untuk perjanjian plastik yang kuat telah dikuasai oleh kehendak negara-negara kaya. Perdebatan mengenai kerja antara sesi adalah proksi bagi jurang geopolitik antara Utara Global dan Selatan Global.”

Cadangan antara sesi mengehadkan skop perbincangan mengenai mekanisme kewangan kepada memberi tumpuan kepada sumber pembiayaan sedia ada dan pembiayaan swasta, yang mengancam kemajuan dalam aspek membuat atau menghancurkan perjanjian ini.

Arpita Bhagat, Pegawai Dasar Plastik Asia Pasifik GAIA, menyatakan: “Negara-negara Utara Global cuba mengelak tanggungjawab dengan mencadangkan bahawa keperluan Selatan Global boleh dipenuhi melalui dana alam sekitar kewangan sedia ada seperti GEF, apabila negara telah jelas bahawa sumber sedia ada tidak cukup, dan tidak boleh diakses oleh mereka yang paling memerlukan.”

Turut membimbangkan ialah promosi yang dikawal industri dan sebahagian besarnya Tanggungjawab Pengeluar Lanjutan yang tidak dikawal dan kredit plastik oleh entiti seperti Bank Dunia, Verra, Pertukaran Kredit Plastik dan banyak lagi. Laporan penyiasatan mendedahkan kredit plastik sebagai skim greenwashing yang memburukkan lagi masalah plastik dengan membakar plastik dalam tanur simen.

Pada jam kesebelas, kompromi dicapai bagi kerja antara sesi dengan cadangan oleh Brazil yang merangkumi pilihan bagi penubuhan mekanisme kewangan, memenuhi permintaan negara yang terjejas di Selatan Global.

Persoalan sama ada masyarakat sivil akan dimasukkan ke dalam langkah kritikal seterusnya dalam proses ini masih belum dapat diselesaikan. Jessica Roff, Pengurus Program Plastik & Petrokimia di GAIA Amerika Syarikat (AS) dan Kanada, menyatakan, “Selepas beberapa jaminan komitmen terhadap kemasukan kami, kerajaan AS berdiam diri kerana pengerusi mengabaikan permintaan berulang bagi kemasukan kami oleh negara yang lebih progresif.”

Sumber: GAIA (30 April 2024)

GAIA ialah perikatan lebih daripada 1,000 kumpulan akar umbi dari seluruh dunia, pertubuhan bukan kerajaan dan individu di lebih 90 negara. Dengan kerja kami, kami berhasrat untuk memangkin anjakan global ke arah keadilan alam sekitar dengan mengukuhkan gerakan sosial akar umbi yang memajukan penyelesaian terhadap pembaziran dan pencemaran. Kami membayangkan dunia sisa sifar yang adil yang dibina atas penghormatan terhadap had ekologi dan hak komuniti, di mana orang ramai bebas daripada beban pencemaran toksik, dan sumber dipelihara secara mampan, tidak dibakar atau dibuang.