MEMBERSIHKAN RUMAH MENINGKATKAN KESIHATAN MENTAL

Rasa murung atau tertekan? Lakukan beberapa aktiviti pembersihan. Kajian menunjukkan bahawa membetulkan aspek fizikal kehidupan boleh membantu meningkatkan mood. Melakukan kerja rumah seperti menyusun laci, membasuh pinggan mangkuk atau mengemop lantai, boleh membuatkan anda berasa seronok dan mengurangkan kebimbangan.

Persekitaran yang teratur boleh meningkatkan kesihatan mental, menghasilkan lebih banyak perasaan yang baik seperti ketenangan dan rasa kesejahteraan. Ruang yang kemas dan rapi memberi rasa kejelasan dan kawalan, kualiti hidup yang lebih baik dan meningkatkan rasa keyakinan. Membersihkan rumah mewujudkan perasaan kepuasan dan pencapaian.

Sebaliknya, kekusutan atau persekitaran yang tidak kemas menjana hormon tekanan kortisol di dalam otak dan boleh membuatkan anda berasa tertekan, cemas dan murung. Satu kajian pada 2016 dari Universiti New Mexico mendapati bahawa kekacauan secara langsung mengganggu keupayaan peserta untuk merasai keseronokan di dalam ruang.

Bagaimana untuk menjadi teratur, terutamanya jika anda tidak bermotivasi? Pecahkan tugas pembersihan kepada tugas yang lebih kecil yang boleh dilakukan dengan mengurangkan saiz atau skopnya. Mulakan dengan laci, rak buku atau pantri dapur.

Dapatkan peralatan pembersihan anda dan ucapkan hello kepada hari yang lebih bahagia!