KUASA PENYEMBUHAN MAKANAN TUMBUHAN

Gambar melalui Organic Live Food

Tumbuhan digunakan sebagai ubat sepanjang sejarah. Nenek moyang kita yang terawal menemui tumbuhan untuk menyembuhkan luka, menyembuhkan penyakit dan meredakan fikiran yang bermasalah. Bukti wujud bahawa tumbuhan digunakan untuk tujuan perubatan kira-kira 60,000 tahun dahulu. Tapak pengebumian seorang lelaki Neanderthal ditemui pada  1960. 8 spesies tumbuhan dikebumikan bersamanya, sebahagian daripadanya masih digunakan untuk tujuan perubatan sehingga ke hari ini (Nursery Live).

Tumbuhan ubatan digunakan dalam amalan perubatan tradisional sejak zaman prasejarah. Ia  mungkin juga dianggap sebagai asal usul perubatan moden. Contohnya kulit pokok willow mengandungi asid salisilik, metabolit aktif aspirin, dan digunakan selama beribu tahun untuk melegakan kesakitan dan mengurangkan demam.

Kajian ke atas haiwan liar menunjukkan bahawa ia juga secara naluri memakan tumbuhan tertentu untuk merawat penyakit tertentu (“Medicinal Plants”, CORE, UK).

Banyak makanan tumbuhan mempunyai nilai terapeutik. Berikut adalah beberapa makanan semula jadi yang boleh memberi manfaat kepada kesihatan.