KURANG TIDUR MENINGKATKAN RISIKO BANYAK MASALAH KESIHATAN

Pakar tidur menyatakan bahawa kita perlu tidur sekurang-kurangnya 7 jam setiap malam. Satu malam tidur yang kurang boleh membuatkan anda merasa aneh dan tidak bermotivasi. Anda mungkin terlalu letih untuk bekerja dengan cekap, bersenam atau makan secara sihat.

Dari masa ke masa, kekurangan tidur yang berterusan akan meningkatkan risiko bagi beberapa masalah kesihatan kronik, termasuklah obesiti, diabetes, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung. Tidur yang tidak mencukupi juga boleh menyebabkan anda lebih terdedah kepada masalah kesihatan mental seperti kemurungan dan kebimbangan. Malah terdapat beberapa bukti bahawa tidur yang tidak mencukupi menjadikan anda lebih terdedah kepada selesema biasa jika anda terdedah kepada virus selesema, demikian menurut laporan Harvard Health.

Bagaimana untuk menangani tidur yang tidak mencukupi? Bersenam, kurangkan kafein, elakkan makan berat ketika hampir waktu tidur, pastikan persekitaran tidur yang menyenangkan dan santai (bilik seharusnya tidak boleh terlalu panas, terlalu sejuk atau terlalu terang), tidak terlalu banyak tidur waktu siang, dan tidak membawa masalah ke tempat tidur, ialah beberapa cara untuk mendapatkan rehat yang terbaik.

Penting juga ialah pendedahan yang mencukupi kepada cahaya semula jadi. Ini amat penting untuk orang yang lebih tua yang mungkin tidak mendedahkan diri di luar sekerap kanak-kanak dan orang dewasa. Pendedahan cahaya membantu mengekalkan kitaran tidur-bangun yang sihat.