LEMAK VISERA – BENTUK LEMAK PALING BERISIKO UNTUK DIMILIKI

Adakah lemak visera berlebihan menjejaskan kesihatan? Lemak badan visera, juga dikenali sebagai lemak “tersembunyi”, adalah lemak yang disimpan jauh di dalam perut, dibalut di sekeliling organ, termasuk hati dan usus. Ia membentuk kira-kira sepersepuluh daripada semua lemak yang disimpan dalam tubuh.

Kebanyakan lemak disimpan di bawah kulit dan dikenali sebagai lemak subkutan. Itulah lemak yang boleh dilihat dan boleh dirasa. Selebihnya lemak dalam tubuh tersembunyi. Itu adalah lemak visera.

Lemak visera membuatkan perut menonjol atau memberikan seseorang itu berbentuk “epal”. Ia juga menghasilkan bahan kimia dan hormon yang boleh menjadi toksik kepada tubuh.

Lemak visera menghasilkan lebih banyak bahan toksik daripada lemak subkutan, jadi ia lebih berbahaya. Walaupun pada orang yang kurus, mempunyai lemak visera membawa kepada pelbagai risiko kesihatan.

Apa yang menyebabkan Lemak Visera?

Lemak akan disimpan apabila mengambil terlalu banyak kalori dan mempunyai terlalu sedikit aktiviti fizikal. Sesetengah orang cenderung untuk menyimpan lemak di sekeliling perut dan bukannya di pinggul kerana gen mereka.

Pada wanita, semakin tua boleh mengubah tempat badan menyimpan lemak. Terutama selepas menopaus, jisim otot wanita semakin berkurangan dan lemak mereka bertambah. Apabila wanita semakin tua, mereka lebih cenderung untuk membina lebih banyak lemak visera di dalam perut, walaupun mereka tidak menambah berat badan.

Pada lelaki, umur dan genetik juga memainkan peranan dalam membina lemak visera. Minum alkohol juga boleh menyebabkan lebih banyak lemak perut pada lelaki.

Apakah Risiko Kesihatan Lemak Visera?

Mempunyai lemak visera di dalam perut adalah tanda sindrom metabolik, kumpulan gangguan yang termasuk tekanan darah tinggi, obesiti, kolesterol tinggi dan rintangan insulin. Bersama-sama, ini meningkatkan risiko strok, penyakit jantung dan diabetes Jenis 2.

Mempunyai terlalu banyak lemak visera di dalam perut juga boleh menyebabkan: demensia, kanser, asma, penyakit hati, penyakit pundi hempedu dan gout, masalah kesuburan, sakit pinggang dan osteoarthritis.

Bagaimana untuk Mengurangkan Lemak Visera?

Cara terbaik untuk mengurangkan lemak viscera adalah melalui penurunan berat badan dan diet. Lemak visera bertindak balas lebih baik kepada diet dan senaman daripada lemak di pinggul. Senaman yang kerap juga boleh menghentikan lemak visera daripada kembali semula. Kajian menunjukkan ubat tidak berkesan dalam mengurangkan lemak visera seperti senaman. Sedut lemak (Liposuction) juga tidak berfungsi untuk membuang lemak visera.

Walaupun anda tidak boleh mengubah genetik, hormon atau umur, anda boleh mengurangkan risiko penyakit dengan: bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari (contoh: berjalan pantas, berbasikal, senaman aerobik dan latihan kekuatan), pemakanan yang sihat, tidak merokok, kurangkan minuman manis dan tidur yang cukup.

(Sumber: Health Direct)

BAGAIMANA NAK TAHU ANDA MENGALAMI LEMAK VISERA?

“Lemak visera membebaskan bahan kimia radang yang dipanggil sitokin yang menggalakkan keradangan & merosakkan saluran darah & tisu. Ia adalah bentuk lemak yang paling berisiko untuk dimiliki. Jika anda wanita dan mempunyai saiz pinggang 35+ inci atau lelaki dengan pinggang 40+, anda mempunyai terlalu banyak,” kata Kristie Leong M.D.