MADU MELEGAKAN JERAWAT

Gambar: Your Skin Friend

Madu adalah ubat di rumah yang paling popular untuk pelbagai keadaan kesihatan. Ia mempunyai kualiti antibakteria dan menenangkan secara semula jadi yang juga boleh membantu meredakan noda jerawat yang meradang.

Madu mengandungi peptida, antioksidan, Vitamin B, asid lemak dan asid amino. Apabila digunakan pada muka, komponen ini boleh memberi kesan menenangkan dan membantu mengurangkan kemerahan, menurut artikel dalam Healthline.

Madu juga mempunyai kesan osmotik pada kulit iaitu ia boleh mengeluarkan cecair yang berlebihan dan dengan itu membantu mengurangkan keradangan dan menjadikan radang jerawat kelihatan berkurangan.

PETUA: Gunakan madu asli, mentah, tidak diproses dan tidak dipanaskan tanpa bahan tambahan, sebaik-baiknya daripada sarang organik yang tidak dirawat dengan bahan kimia atau antibiotik. Kebanyakan jenama madu dirawat dalam beberapa cara, dengan memanaskan atau menambah air, sebagai contoh. “Madu yang diproses ini sangat tidak mungkin berfungsi kerana sifat antibakteria dan antiradang dimusnahkan dalam pemprosesan,” kata pakar dermatologi.

AWAS: Elakkan jika mempunyai kulit sensitif yang mungkin terengsa oleh madu, propolis atau produk lebah lain.