Malaysia Cemarkan Lautan dengan Kadar Salah Urus Sisa Ke-5 Tertinggi

Gambar: Gambar fail NST

Kajian baru-baru ini oleh Utility Bidder, penyedia perkhidmatan tenaga dari United Kingdom, mendedahkan Malaysia mengeluarkan 2.29 kilogram (kg) plastik per kapita ke lautan setiap tahun iaitu kadar ke-5 tertinggi di dunia!

Sebagai sebahagian daripada kajian Pencemar Plastik mereka, pasukan di Utility Bidder menganggap negara yang paling banyak mengeksport sisa, negara yang mempunyai kebarangkalian paling tinggi untuk mengeluarkan sisa plastik dan negara yang paling banyak salah urus sisa.

Kajian itu mendedahkan Filipina menduduki tempat teratas, mengeluarkan 3.30 kg sisa plastik ke lautan setiap orang setiap tahun. Di tempat kedua ialah Suriname, yang mengeluarkan 2.89 kg sisa plastik ke lautan setiap orang setiap tahun.

Pengarah Urusan Utility Bidder, James Longley berkata: “Terdapat banyak langkah mudah yang boleh kita ambil untuk mengurangkan sisa plastik dalam kehidupan seharian. Salah satunya adalah melalui penggunaan botol air dan cawan yang boleh diguna semula.

Sumber: Business Today

“Sekitar 1,500 botol plastik dibuang setiap saat dan hanya satu daripada 400 cawan kopi dikitar semula dengan cekap. Menggunakan cawan boleh guna semula boleh menjimatkan wang. Membeli secara berlebihan ini boleh membahayakan alam sekitar daripada pelepasan dan sisa daripada proses pengeluaran.

“Beg plastik mengakibatkan kira-kira 250 haiwan marin terbunuh setiap hari, akibat lemas oleh beg ini yang mencemarkan lautan. Menggunakan beg boleh guna semula adalah cara yang ideal untuk sekali lagi mengurangkan sisa berlebihan ini. Ini juga boleh menjimatkan wang dalam jangka masa panjang kerana tidak perlu membayar caj beg plastik semasa membeli-belah.

“Simpan ‘beg bagi kehidupan’ ini di depan pintu atau di dalam but kereta supaya anda tidak melupakannya semasa perjalanan untuk membeli-belah!”

Sumber: Business Today (21 Mac 2024)

Baca lebih lanjut:
https://www.businesstoday.com.my/2024/03/21/malaysia-pollutes-oceans-with-the-5th-highest-mismanaged-waste-rate-says-utility-bidder/