MANFAAT KESIHATAN TERUNG

Terung juga dikenali sebagai aurbergine atau eggplant, kaya dengan serat, antioksidan, vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh untuk kesihatan dan fungsi yang betul.

Varieti ungu tua ini sangat kaya dengan polifenol antioksidan, asid klorogenik, asid kafeik dan flavonoid seperti nasunin yang melindungi jantung daripada tekanan oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas.

“Ia mengandungi semua jumlah antioksidan, kalium, folat, magnesium, beta karotena dan serat yang bermanfaat. Ia hebat dalam mengimbangi paras gula dalam darah dan meningkatkan kesihatan usus,” kata pakar sains makanan Dr Dennis Adison Ouma.

Pengambilan terung secara tetap boleh meningkatkan penghadaman, menggalakkan tulang yang kuat dan sihat, membantu menurunkan berat badan, meningkatkan kesihatan penghadaman, mencegah anemia, mengurangkan risiko mendapat kanser, mengawal paras gula, dan meningkatkan fungsi otak. (Sumber: Healthier Steps)

PERHATIAN: 1) Elakkan terung jika anda menghidapi artritis kerana ia mengandungi sebatian yang dipanggil solanin. Pengambilan terung yang berlebihan mungkin membawa kepada pengumpulan solanin yang membawa kepada gejala keradangan seperti artritis, sakit dan kekakuan sendi. 2) Terung mengandungi jumlah asid amino tyramine yang tinggi, yang menyebabkan peningkatan tahap norepinephrine, perangsang yang boleh melambatkan tidur.