
Apabila kita makan ia adalah sama pentingnya dengan apa yang dimakan. Rancanglah makanan anda supaya yang paling banyak adalah dua yang pertama pada hari itu, dan makan malam yang lebih ringan (contohnya: salad dengan sebahagian kecil protein). Makan makanan yang lebih banyak (contohnya: nasi) pada awal hari membantu tubuh kita memproses tenaga dengan lebih cekap.
Menurut buku, “What to Eat When: A Strategic Plan to Improve Your Health and Life Through Food”, tiga suku daripada kalori harian hendaklah diambil sebelum 2 petang.
Satu kajian yang mengikuti lebih daripada 1,200 orang selama 6 tahun dan mendapati bahawa mereka yang makan peratusan yang lebih banyak daripada jumlah kalori harian mereka pada waktu malam mempunyai risiko yang lebih besar untuk mengalami obesiti, sindrom metabolik, dan hati berlemak berbanding mereka yang makan peratusan yang lebih kecil. daripada jumlah kalori harian mereka pada masa itu.
(Sumber gambar daripada Life Pad)