Mengapa Jutawan Tidak Membeli Pakaian Mahal dan Sebaliknya Apa yang Mereka Lakukan

Gambar: Philosophy Sage

Billionaires dan jutawan terkemuka dunia dengan mudah boleh membelanjakan wang untuk pakaian mahal, tetapi mereka tidak melakukannya. Anda tidak akan pernah melihat Bill Gates, Mark Zuckerberg, atau Warren Buffett berpakaian berjenama mahal dan dengan alasan yang baik. Kerana mereka mengiktirafnya sebagai perbelanjaan yang tidak perlu. Lagipun, memakai label pereka tidak akan menambah kejayaan mereka atau meningkatkan kerja mereka.

Gates berbelanja amat sedikit untuk pakaian atau aksesori sehingga dia terkenal dengan memakai jam tangan Casio yang berharga kurang daripada $100. Ia adalah sesuatu yang orang seperti Zuckerberg dan Warren Buffett turut amalkan, begitu juga dengan Steve Jobs yang selama bertahun-tahun memakai kasut New Balance yang sama.

Mengapa mereka tidak berbelanja lebih? Terdapat banyak perkara di luar sana yang tidak dilupakan oleh billionaires kerana mereka faham bahawa wang tidak kekal selama-lamanya. Mereka tahu bahawa ia memerlukan banyak kerja untuk mendapatkan kekayaan mereka dan terdapat beberapa perkara yang tidak begitu penting. Ini bukan bermakna anda tidak mampu membeli kemewahan, tetapi anda mungkin boleh membuat keputusan yang lebih baik mengenai perkara yang anda beli. Gates memberitahu Telegraph, contohnya dia lebih suka berbelanja untuk perjalanan.

Jadi apa yang patut anda lakukan? Zuckerberg melakukan perkara-perkara asas untuk mencipta rupa yang seragam yang menurut laman sesawang CNBC Make It, memudahkan hidupnya dengan memberinya satu keputusan yang kurang untuk dibuat pada waktu pagi dan membolehkannya memberi tumpuan kepada kerjanya dan perkara yang penting.

Gates mementingkan fungsi dan kesesuaian, jadi dia berpegang pada jam tangan Casio dan penampilan ringkas baju, jumpers dan chinos. Dia belajar daripada Bufet bahawa anda tidak perlu banyak untuk berpakaian kemas dan selesa atau untuk kekal produktif.

Kuncinya adalah dalam pengulangan. Ini semua mengenai terus memakai apa yang anda sudah miliki dengan cara yang berbeza untuk mendapatkan lebih banyak daripada almari pakaian anda dan tidak membazirkan wang. Ramai billionaires dan jutawan kekal di kedudukan teratas sebahagiannya kerana mereka menjalani kehidupan yang sederhana dan ketat, dengan pakaian menjadi tempat yang baik untuk menjadikannya sebagai amalan (Joaquin Phoenix memakai sut yang sama untuk semua majlis anugerah di mana dia dicalonkan untuk Joker).

Sudah tentu, baju mahal adalah kemewahan yang bagus dan boleh menaikkan semangat anda, tetapi anda tidak benar-benar memerlukannya untuk memajukan kerjaya anda atau menambah kehidupan peribadi anda. Dan anda boleh mencari pilihan yang sangat baik pada harga yang berpatutan untuk menguruskan wang anda dengan lebih baik.

Di samping itu, memandangkan pakaian tidak kekal selama-lamanya ramai billionaires menganggap pilihan mahal sebagai perbelanjaan yang tidak perlu kerana anda mungkin perlu menggantikannya pada satu ketika.

Sumber: GQ India (19 Julai 2022)

LEBIH BANYAK DENGAN SEDIKIT

Amalkan fesyen ringkas dan berpakaian dengan sedikit. Dengarkannya daripada guru fesyen:

  • “Beli lebih sedikit, pilih yang baik.” (Vivienne Westwood)
  • “Kesederhanaan ialah kata kunci semua keanggunan sebenar.” (Coco Chanel)
  • “Keanggunan ialah penyingkiran.” (Cristobal Balenciaga)
  • “Sebelum anda meninggalkan rumah, lihat cermin dan tanggalkan satu aksesori.” (Coco Chanel)