MENGHALAU NYAMUK DENGAN KEMENYAN HERBA

Ganish Somasondaram

Herba tradisional yang digunakan secara meluas dalam tradisi India purba mendapat tempat dalam amalan pertanian Ganish Somasondaram. Sebagai anak kepada petani tradisional yang berpengalaman, Ganish menggabungkan pengetahuan pertanian bapanya dengan kreativitinya sendiri untuk mereka bentuk kemenyan herba, pembersih udara lama.

Penggunaan dan populariti kemenyan herba telah merosot dari semasa ke semasa. Ia dibuat dengan tahi lembu sebagai bahan utama, diikuti oleh Vetiveria zizanioides, camphor laurel (Cinnamomum camphora), damar (Shorea robusta), pancakavya, sekam padi dan minyak wangi musang (Tamil: Javvathu). Semua herba ini dimuatkan dengan komponen yang membantu membersihkan udara. Seseorang boleh menyesuaikan penyediaannya dengan menambah lebih banyak herba tradisional.

“Ini ditemui oleh nenek moyang kita bukan sahaja untuk menghalau nyamuk dan serangga berbahaya yang lain tetapi juga untuk membersihkan udara, sekali gus menguatkan sistem pernafasan kita,” tegas Ganish. Bahan mentah utama yang diperlukan untuk penyediaan ini, seperti tahi lembu dan pancakavya yang diperolehi daripada ladang bapanya.

“Kita dapat melihat jenama penapis udara yang berbeza di pasaran, tetapi malangnya, semuanya dicemari dengan bahan kimia yang menjejaskan kesihatan.” Oleh kerana kesukaran untuk mendapatkan tahi lembu tulen, banyak pengeluar menggantikannya dengan habuk papan, yang sebenarnya membebaskan bahan kimia yang merosakkan kesihatan apabila dibakar. “Akhirnya, tujuan penulen udara itu gagal,” dedah Ganish.

Ganish menternak empat ekor lembu untuk tujuan ini sahaja. Lembu-lembu ini meragut rumput dan tumbuhan yang ditanam secara organik. Penyediaan pancakavya, yang dia pelajari daripada bapanya, sangat berguna dalam menyediakan pembersih udara ini.